KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

5-4-2007

De Koning en Berkhout aan de leiding, Postma tweede

Palma de Mallorca De vierde dag van de Prinses Sofia Cup werd
gekenmerkt door vrij weinig en onstabiele wind. Twee teams uit de Delta Lloyd kernploeg staan in de top drie. Pieter-Jan Postma wist een race te winnen en staat tweede in het zeer sterk bezette Finn veld. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout wonnen wederom een race in de dames 470 klasse. Zij gaan nog steeds aan de leiding.

Dames 470 klasse
De Noord Hollandse dames wisten ook met licht weer te overtuigen en begonnen met nog een sterke overwinning in de Gold Fleet. In de middagrace was het over met de bijzondere prestaties van de
Wereldkampioenen. Een 18de plek was het resultaat. We lagen er niet helemaal goed bij en er ging iets mis bij de onderboei, licht
Marcelien de Koning toe.

De Nederlandse dames hebben nog steeds een voorsprong van 11 punten op nummer twee uit Tsjechi (Smidova en Fenclova). Leiders van de
wereldranglijst, Basadone en Clark uit Engeland staan op een
tegenvallende 13de plaats. De andere rivalen uit Japan (Kondo en Kamata) staan vijfde. Het sterke Franse team met (Petitjean en Douroux) op een derde plaats. Kortom spanning alom. Morgen worden nog twee wedstrijden gevaren. Dan volgt de Medal Race voor dubbele punten op vrijdag met de beste tien van het klassement.

Finn
Pieter-Jan Postma won zijn eerste race. Dat ging niet zonder slag of stoot. De gedreven Fries lag aan de verkeerde kant van het veld en wist dat hij naar de nieuwe wind wilde aan de linkerkant. Hij ging achter alles langs en nam zijn verlies om die race uiteindelijk op zijn naam te schrijven. De sympathieke Postma is al lang met zeilen bezig. Hij miste op een haar de kwalificatie voor Athene 2004 in de Laser klasse. Daarna maakte hij zijn studie tot Maritiem Officier af en begon in 2005 weer met zeilen in de Finn.

Ik moest veel sterker worden en meer dan 10 kilo erbij trainen. Maar het gaat goed nu, het is een optelsom. Alles moet kloppen. Mijn manier van trainen, mijn materiaal keuze, mijn voorbereiding op de wedstrijd, noem maar op.
Met een grote grijns kwam bij na de wedstrijd aanzetten en vertelt, Het is druk met 55 boten op een startlijn dus de eerste klap is een daalder waard. Dat lukt goed. De wind is veranderlijk maar er zit een patroon in. En als ik het niet zie dan speel ik het safe. Het is heel spannend, alle goeien zijn er. Morgen nog drie wedstrijden en dan vrijdag de Medal Race.
Postma staat tweede in een veld van 55 deelnemers.

Heren 470 klasse
Sven en Kalle Coster hadden een leerzame dag vandaag. Er stond weinig wind en de broers scoorden een 19 en een 8. Kalle Coster deed verslag. De omstandigheden waren tricky. In de eerste race zeilden we goed maar we maakten fouten bij het ronden van de boeien. Verkeerde keuzes. We varen nu in de Gold fleet met de beste 40 teams, fouten worden afgestraft. Tweede race waren we scherper in het inschatten van de situatie. Na een slecht start, hebben we goed gevaren en juist bij de boeien gewonnen. Kortom, goede wedstrijd, slechte start.
De broers staan na zeven races op een elfde plaats van de 116
deelnemers. Morgen worden er nog twee wedstrijden gevaren voor de Medal Race op vrijdag met alleen de beste tien van het klassement.

RSX Klasse
Casper Bouman staat op een tiende plaats in het algemeen klassement. Een achtste en een 33ste plaats was zijn score vandaag. Coach Jochem Brenninkmeijer analyseerde beide wedstrijden als niet zo handig. Hij zag het de eerste race niet goed waar de meeste winst was te halen. Maar hij herstelde dat goed. De tweede race koos hij weer die kant. Dat is niet handig. Maar het is een goede leerschool. Het zijn zeer veranderlijke condities en daar moeten we mee leren omgaan. Morgen moet Casper nog hard aan de slag om de Medal Race te halen.

Yngling klasse
De drie Yngling teams laten verschillende resultaten zien. Beste score komt van de NED 111 met Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen. Ze zeilden heel stabiel en scoorden vandaag een twee keer een zesde en een zevende plaats. Coach Maurice Paardenkooper was heel tevreden met de NED 111. Renee doet het goed. Renee vaart pas 3 maanden in dit team en presteert heel steady. Dit is netjes. Helaas hebben we net een lullig protest verloren van de Spaanse Azon, waardoor de NED 111 naar de 10 plek daalt denk ik. De andere twee teams varen minder voorspelbaar. Soms goed en soms komen ze er niet uit en varen ze onder hun kunnen.
Morgen nog twee races, dan vrijdag de Medal Race.

Internetadres: www.trofeoprincesasofia.org