Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 132 TR
Datum: 5 april 2007

Positieve ontwikkeling weidevogelstand

In de negen gebieden in Noord-Nederland waar agrarische natuurverenigingen weidevogelmozaïekbeheer uitvoeren, is in de periode 2000-2006 een toename van de kievit, de tureluur en de scholekster waargenomen van gemiddeld 4-6% per jaar. De gruttostand is gedurende deze periode stabiel gebleven. Dit blijkt uit de resultaten van negen agrarische natuurverenigingen die zijn aangesloten bij BoerenNatuur. Van de negen natuurverenigingen komen er zes uit Fryslân. Gedeputeerde Anita Andriesen is blij met de resultaten: 'De positieve trend is nu definitief en ik ga er vanuit dat die zich de komende jaren voort zet.'

De negen agrarische natuurverenigingen die in de rapportage van BoerenNatuur centraal staan, doen sinds 6 tot 7 jaar aan collectief weidevogelbeheer (mozaïekbeheer), het gaat jaarlijks om 2.941 ha. in Noord-Nederland. In 2006 bereikte de kievit bij het mozaïekbeheer gemiddeld een dichtheid van 26 broedparen per 100 ha., de grutto van 16,6 paar, de tureluur van 13,5 en de scholekster van 15,3 paren. Naar landelijke maatstaven zijn dit redelijk hoge dichtheden. Gezien de jarenlange negatieve trends is dit een opmerkelijk feit.

Gegevens
Het lijkt er niet op dat 'immigratie' een belangrijke rol speelt bij het goede resultaat (vogels van buiten, die zich in de mozaïekgebieden vestigen). Schattingen van de jongenproductie in drie gebieden suggereren dat deze gebieden redelijk 'op eigen benen staan'. Er zijn echter meer gegevens nodig. Gebieden worden evenmin leeggezogen door de (soms) sterke afname elders. Kennelijk is de kwaliteit van de gebieden goed.

Alle vier de soorten vertonen bij mozaïekbeheer een duidelijk gunstiger ontwikkeling van de aantallen dan provinciaal en landelijk het geval is. Gezien de al jarenlange negatieve trends wordt dit in de rapportage geconcludeerd als opmerkelijk.


-----------------------


---- --