Politiebond ACP

5 april 2007

Arbeidsinspectie: Naleving van de rusttijden politie blijft slecht

Categorie: ACP nieuws, Actueel

Er is door de Arbeidsinspectie opnieuw onderzoek gedaan naar de werk en rusttijden bij de politie.

De politie slaagt er nog steeds niet in om zich aan de arbeids- en rusttijden te houden. De naleving is nog steeds onvoldoende, concludeert arbeidsinspectie in een nog niet geopenbaard onderzoek.

De controle werd in de maanden mei tot en met september vorig jaar gehouden, omdat er een wilsovereenkomst ligt tussen de inspectie en de Raad van Hoofdcommissarissen. Daarin staat dat er in de periode 2006 tot en met 2008 een substantiële verbetering in de naleving van de werk- en rusttijden moet komen.

In het recente onderzoek blijkt dat er slechts bij twee korpsen geen overtredingen zijn aangetroffen. Van de afdelingen die bij de 26 politiekorpsen werden geïnspecteerd, waren er 79 niet in orde. Op deze afdelingen is volgens de Arbeidsinspectie een substantieel aantal politiemensen bij de overtredingen betrokken. Al met al is dat een (on)behoorlijk aantal, dat goed aangeeft dat de naleving in de politiesector nog niet in orde is.

De meeste overtredingen betreffen de dagelijkse rusttijd, inclusief het overwerk. In de onderzochte vijf maanden werden er in totaal 274 waarschuwingen uitgedeeld en is er zelfs 27 keer een boete opgelegd.

De politievakorganisatie ACP is teleurgesteld met de uitkomsten van het rapport. Het laat zien dat het verbeteren van de situatie de afgelopen jaren alleen maar is blijven steken bij een goed voornemen. Dat is een slechte zaak. Dit gaat immers ten koste van de veiligheid en de gezondheid van de politiemensen. Het pleegt roofbouw op de collegas die zulke lange dagen maken.
De ACP hoopt dat minister ter Horst, dit probleem als een van haar eerste werkzaamheden zal gaan oppakken, want de veiligheid van politiemensen is hier immers in het geding.

---