Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 4 april

Fryslân, 05-04-2007 o Politieberichten van woensdag 4 april 07.00 uur t/m donderdag 5 april 07.00 uur

Veenwouden: meisje ernstig gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Zuiderweg. Een 16-jarige fietster uit Noardburgum fietste vermoedelijk langs de gesloten spoorbomen. Op de spoorbaan werd ze geschept door de passerende sneltrein die onderweg was naar Groningen. Het meisje raakte zwaar gewond. Passerend ambulancepersoneel verleenden direct eerste hulp en waarschuwden de overige hulpdiensten. Het slachtoffer werd per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht. Het treinverkeer is enige tijd gestremd geweest.

Tjalleberd: snelheidscontrole
De politie heeft woensdagochtend op de Aengwirderweg naar aanleiding van klachten van buurtbewoners over te snel rijden, een controle gehouden. Op de Aengwirderweg is 50 kilometer per uur toegestaan. In Tjalleberd heeft de politie in totaal 37 autos gecontroleerd, hiervan reden 5 te snel waarvan de hoogst gemeten snelheid 70 was. Op de Aengwirderweg ter hoogte van Luinjeberd werden 83 autos gecontroleerd. Hiervan reden 7 autos te hard waarbij de hoogst gemeten snelheid 70 kilometer was. Alle automobilisten hebben een boete gekregen.

Sneek: politie zoekt getuigen verdronken vrouw
Uit onderzoek van de politie is vast komen te staan dat de 57-jarige Duitse vrouw die afgelopen zondagmiddag dood werd aangetroffen in het water aan de Selfhelpweg, zeer waarschijnlijk door verdrinking om het leven is gekomen. Het onderzoek van de politie gaat echter nog wel door omdat niet bekend is hoe zij in het water terecht is gekomen. Uit getuigenverklaringen blijkt dat het slachtoffer en de later aangehouden 59-jarige verdachte in de nacht van zaterdag op zondag, ruzie met elkaar hebben gehad. De politie is voor het onderzoek nog op zoek naar meer getuigen. Zo zijn er in de nacht van zaterdag op zondag mogelijk fietsers en voetgangers op de Selfhelpweg richting Aquanaut gelopen en gefietst die mogelijk iets gehoord of gezien kunnen hebben van de ruzie. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie. Daarnaast is de politie op zoek naar een zwart tasje van het slachtoffer. Dinsdag is een duikploeg van de marine in het water tevergeefs op zoek geweest naar deze tas. Het zoeken naar deze tas, een zwart damestasje dat ook als rugzakje gebruikt kan worden, gaat door met name in de omgeving van de jachthaven. De man die is aangehouden in verband met deze zaak, wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij verklaart niet te weten hoe de vrouw in het water terecht is gekomen.

Terschelling Hoorn: meisje gewond na val van paard
De politie heeft woensdagochtend het personeel van de ambulance en traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval op de strandovergang bij Hoorn. Een 17-jarige meisje uit Hollum was met twee anderen aan het paardrijden. Op de strandovergang liepen de paarden vermoedelijk hard naar beneden. Het meisje viel hierdoor voorover van haar paard en liep daarbij lestel op aan haar nek. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance en traumahelikopter gestabiliseerd, waarna ze per helikopter werd overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding De politie heeft woensdagochtend op de Harlingerstraatweg het rijbewijs van een 43-jarige automobilist uit Sint Annaparochie ingevorderd. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 153 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer is toegestaan. Het rijbewijs van man werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld. De twee, een 58-jarige inwoner en 12-jarige inwoner van Heerenveen, kwamen in het tunneltje nabij het Akkersplein met elkaar in botsing. De 12-jarige kwam daarbij ten val en liep letsel op aan zijn gezicht. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De 58-jarige fietser kwam met de schrik vrij.

Noordwest Fryslân: verkeerscontrole
De politie heeft woensdagmiddag een verkeerscontrole gehouden in Tzum, Achlum, Franeker, Dongjum, Ried, Tzummarum en Oosterbierum. Tijdens de controle werd vooral gelet op tractoren en op het dragen van de gordel. Daarnaast werd naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd in de bebouwde kom van Dongjum en op de Zuiderkade in Franeker. De agenten schreven tijdens de controle 41 bekeuringen uit, waarvan 25 voor het niet dragen van de autogordel, 3 voor defecte verlichting van tractoren, 2 voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs, 2 voor niet handsfree bellen, 2 voor een losse lading, 1 voor defecte verlichting van een aanhangwagen, 1 voor het niet volgen van het verplichte bromfietspad en 1 voor het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs van aanhangwagen. Daarnaast werden er in de bebouwde kom van Dongjum vier automobilisten bekeurd voor een snelheidsovertreding. Eén van de automobilisten passeerde de controle met 75 kilometer per uur, terwijl 50 is toegestaan.

Drachten: rijden onder invloed
De politie heeft woensdagmiddag op het Graanland een 35-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Getuigen hadden de man al slingerend zien rijden en politie gewaarschuwd. Op de Overstesingel en op het Grasland kreeg de bestuurder een stopteken. De Drachtster reageerde daar echter niet op. Pas op het Graanland, toen de agenten de bestuurder hadden ingehaald, stopte het voertuig. De Drachtster blies op straat een F en werd daarom overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 825 ug/l. Goed voor een rijverbod van tien uur en proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Harlingen: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Voorstraat. Donderdagochtend vroeg kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de winkel werd de kassalade, met daarin een geldbedrag van enkele tientallen euros, weggenomen. Namens het winkelbedrijf deed een 22-jarige inwoner van Harlingen aangifte.