Donderdag 6 april 2007


----------
Deze week in FEM Business (week 14, vanaf vrijdag 7 april in de kiosk)

Hedgefonds in beklaagdenbankje
De een noemt ze dieven, de ander hyena's. Met de werkelijkheid heeft het allemaal niet veel van doen. Hedgefondsen zijn geen criminele organisaties die de economie kapot maken en bedrijven te gronde richten. Nu de Tweede Kamer een hoorzitting gaat houden over de fondsen is het de hoogste tijd de feiten nuchter op een rij te zetten.

Doebai slaat vleugels uit
Europese vliegmaatschappijen worden zenuwachtig van de ambitieuze plannen van Emirates Airline. Terecht: de luchtvaartmaatschappij van het kleine Doebai heeft meer dan honderd nieuwe vliegtuigen besteld, en het emiraat is ook begonnen met de bouw van de grootste luchthaven ter wereld. Doebai wil een wereldmacht met vleugels worden.

De 2e kerncentrale komt
Het is steun uit onverwachte hoek: PvdA-minister Jacqueline Cramer (Milieu) vindt dat de energiebedrijven niet hoeven te stoppen met het bedenken van plannen voor een tweede kerncentrale. Het klinkt directeur Peter Boerma van Delta als muziek in de oren. 'In 2016 staat hij er.'

Harrie Noy spreekt
Interviews geeft hij zelden. Voor FEM Business maakte Harrie Noy een uitzondering. De eerste man van ingenieursbureau Arcadis spreekt over vijandige overnames, het door de rechter afgeschoten loyaliteitsdividend van DSM en zijn voorliefde voor de Hollandsgloriepotjandorie-factor.

Nedschroef in de uitverkoop
De succesvolle fabriek uit Helmond gaat van de beurs af. Volgens ceo Chris Mezger is het bod van private-equityhuis Gilde van 59 euro een mooie prijs. Maar is Nedschroef niet veel meer waard?

Verder in FEM Business:

- Fortis bouwt aan een nieuw imperium in de VS
â- Hoe Mercedes en Ferrari waken over hun oldtimers. â- Heeft de Telegraaf Media Groep nu wel duidelijke doelen? â- Colette Cloosterman koopt weer supermarkten op. â- De luchtvrachtmarkt tussen Nederland en China is booming.

Informatie: Arne van der Wal 06 22313718 / Jean Dohmen 06 520 370 25 020 5159852 (secretariaat)