PvdA Rotterdam


Onder embargo tot aanvang debat (verwacht donderdag 05 april 07, 21.00 uur)

PERSBERICHT

Rotterdam, 05 april 2007

PvdA op de bres voor ID-ers bij kleine instellingen

Veel kleine instellingen dreigen kopje onder te gaan door het vertrek van ID-medewerkers. Dat baart de PvdA zorgen en daarom heeft de fractie het onderwerp vandaag op de raadsagenda gezet. De PvdA wil deze instellingen behouden.

Rotterdam is nu al geruime tijd bezig om het ID-uitstroomproject vorm en inhoud te geven. PvdA-woordvoerder Fouad el Haji: "We zien dat zo'n drie kwart van de ID ers een concreet perspectief heeft op een baan, nu of binnenkort. Dit gebeurt aan de hand van uitstroom naar reguliere banen, 'witten' van ID banen zowel bij gemeente als semi-publieke instellingen, via reïntegratietrajecten etc. Wat maakt dan dat wij vandaag toch in debat met het college over de ID banen wilden gaan? Welnu, hierom: We zien dat veel kleine instellingen in vooral de armere wijken van Rotterdam kopje onder dreigen te gaan door het vertrek van ID medewerkers. En dat gaat ons aan het hart." De PvdA wil deze instellingen, die maatschappelijk zeer nuttig werk verrichten voor wijk en buurt, behouden. Het gaat om doorgaands kleine laagdrempelige voorzieningen op het terrein sociaal-cultureel werk, educatie, natuur en milieu, informatievoorziening of een combinatie hiervan. "Het past niet om tegen deze kleine instellingen te zeggen : sorry, we kunnen niks voor u doen," aldus El Haji.

Het reïntegratieprogramma van Maatwerk
Het is de laatste tijd nog al eens voorgekomen dat ID-ers naar Maatwerk zijn uitgestroomd, terwijl op dat moment nog geen concreet traject voor hen beschikbaar was. Gevolg is een situatie waarin mensen betaald thuis zitten, terwijl tegelijkertijd hun voormalig werkgever hun inzet node mist. Soms met dreiging van sluiting tot gevolg. De PvdA vraagt het college om aan deze ongelukkige situatie een constructieve mouw te passen, bijvoorbeeld door deze ID-ers in de gelegenheid te stellen hun ID-werkzaamheden nog even voort te zetten, in afwachting van een concreet trajectplan.

Motie
De PvdA zal een motie indienen waarin het college gevraagd wordt om op korte termijn te inventariseren hoe groot het probleem van de kleine instellingen is en op welke wijze ze geholpen kunnen worden en daarbij natuurlijk ook te kijken naar het maatschappelijk nut van deze instellingen. Daarnaast vraagt de motie of, zoals gezegd, uitstromende ID ers die nog geen concreet trajectplan hebben nog even hun ID werkzaamheden mogen voortzetten.

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Fouad el Haji, 06-477 611 92

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl