Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Definitief ontwerp voor nieuwbouw hoofdkantoor Europol

De Rijksgebouwendienst heeft samen met het ministerie van Justitie, Europol en de gemeente Den Haag het definitieve ontwerp voor de nieuwbouw van het hoofdkantoor van Europol gepresenteerd. Dit nieuwe hoofdkantoor wordt gebouwd in het World Forum Park in Den Haag, op de plaats van de voormalige Statenhal. De Rijksgebouwendienst verwacht dat het kantoor eind 2009 opgeleverd wordt.

Impressie Eisenhowerlaan Aanleiding nieuwbouw

De aanleiding voor de nieuwbouw is de uitbreiding van de Europol organisatie. In de organisatie zijn op termijn circa 850 personen werkzaam. Europol is de rechtshandhavingsorganisatie van de Europese Unie. Europol heeft ten doel de effectiviteit te bevorderen van de bevoegde instanties van de lidstaten met betrekking tot het voorkomen en bestrijden van ernstige vormen van internationale georganiseerde misdaad. Een goede samenwerking en uitwisseling van gegevens zijn voor het bereiken van dit doel essentieel.

Architect en ontwerp

Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Quist Wintermans Architekten. Onder voorzitterschap van voormalig Rijksbouwmeester Jo Coenen is dit bureau in een Europese architectenselectie gekozen. De nieuwbouw van Europol maakt onderdeel uit van het stedenbouwkundig gebied World Forum Park in Den Haag. Aansluiting van het Europol hoofdkantoor op dit gebied was een bijzonder aandachtspunt in het ontwerp.

Het ontwerp van Quist Wintermans Architekten is te karakteriseren als een ankerplaats voor Europol. De onderste twee verdiepingen vormen een rechthoekig gebouw van circa 100 bij 60 meter. Hierin zijn de gemeenschappelijke functies ondergebracht, zoals onder meer het restaurant, de vergaderzalen en facilitaire ruimten. Op dit rechthoekig gebouw staan 4 schijven van verschillende hoogte de hoogste is 45 meter - waarin het kantoorgedeelte van Europol is gehuisvest. De bruto vloeroppervlakte van het nieuwe hoofdkantoor beslaat circa 31.000 m2 bruto.

Het nieuwe gebouw krijgt grotendeels een gevel van zilvergrijs geglazuurde ruwe baksteen. Vergelijkbare bakstenen in een andere kleur zijn ook gebruikt voor de gevels van het voormalig Congrescentrum en het Joegoslavië Tribunaal. Daarnaast wordt er veel glas gebruikt in het ontwerp, zowel in de gevel als in de drie atria. Aan drie zijden van het gebouw komt een glazen hekwerk. Aan de Forumzijde wordt een afscheiding door middel van een waterpartij aangelegd. Daarnaast wordt aan de Forumzijde een entreegebouw geplaatst. De bezoekers van Europol maken gebruik van de nieuwe parkeergarage onder het World Forum Park met de ingang aan de Johan de Wittlaan. Aan de Eisenhowerlaan komt één entree voor personenwagens voor speciale gasten, aan de zuidzijde is de expeditie-ingang. Aan de noordzijde komt een fietsenstalling.

Planning bouwproject

De Rijksgebouwendienst verwacht eind 2007 te beginnen met de nieuwbouw. De oplevering van het gebouw is eind 2009 gepland.