Provincie Flevoland



Hoofdlijnenakkoord 2007 - 2011: Dynamiek in balans

Flevolanders met plezier in hun provincie laten wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Dat is het doel dat VVD, CDA en PvdA voor ogen hebben. Zij hebben zijn daarover een akkoord op hoofdlijnen bereikt. Onder de titel "Flevoland: dynamiek in balans" maakt het nieuwe provinciale bestuur duidelijk dat het accent de komende jaren op de uitvoering komt te liggen. "Plannen en ambities zijn er volop, nu komt het op de uitvoering aan", aldus formateur Harry Dijksma (VVD). Naast hem en de huidige gedeputeerden, Andries Greiner (CDA) en John Bos (PvdA) is Anne Bliek (VVD) beoogd gedeputeerde. Deze kandidaten worden donderdag 12 april a.s. in een vergadering van Provinciale Staten formeel voorgedragen voor benoeming tot gedeputeerde.

In het hoofdlijnenakkoord ligt de focus op de vijf volgende thema's:


-jongeren,


-verkeer van mensen, producten en diensten,


-economie en arbeidsmarkt,


-de Flevolandse samenleving en


-duurzaamheid, klimaat, water en natuur.

Jongeren

Met de meeste Flevolandse jongeren gaat het goed. Bij een kleine groep jongeren ligt het accent op het voorkomen van een toenemende vraag naar zorg. Het college wil het ontstaan van wachtlijsten voorkomen. Daartoe wordt een bijdrage van het rijk gevraagd, terwijl de provincie door onder meer een betere aansluiting van jeugdbeleid, jeugdzorg en onderwijs de vraag naar jeugdzorg probeert in te dammen. Het college wil dat elke jongere een "startkwalificatie" behaalt: een diploma of de zekerheid van een stageplek. Het college wil daarvoor een "transferpunt" oprichten. Verder wil het nieuwe college een sluitende onderwijskolom (van speciaal onderwijs tot en met universitair onderwijs), een versnelling in de komst van voorzieningen op het gebied van sport en cultuur, extra middelen voor een nieuw in te stellen Jeugdsportfonds en een extra bijdrage voor Sportservice Flevoland.

Verkeer

Op het gebied van verkeer (van mensen, producten en diensten) komt een Investeringsfonds voor aanleg van provinciale wegen. Het nieuwe college kan zich vinden in de stroomlijnvariant voor verbetering van de A6/A9, maar heeft een voorkeur voor de aanleg van een tunnel naast het Naardermeer. Verder gaat het college uit van de aanleg van de Zuiderzeelijn. Rond de luchthaven Lelystad wil het college een carré van vierbaanswegen (A6, A27, Larserweg, Gooiseweg) waarbij verdubbeling van de Gooiseweg versneld wordt aangepakt. Het experiment met openbaar vervoer tegen nultarief tijdens daluren wordt uitgebreid met de lijn Dronten-Lelystad. Ook het experiment met de Regiotaxi wordt uitgebreid.

Economie

Het nieuwe college wil een groei met 25.000 banen in de komende jaren. Dit moet gebeuren door onder meer slimme gebiedspromotie, innovatie en internationalisering van het bedrijfsleven, vermindering van regels en administratieve lasten, vernieuwing van de agrarische sector en een handelscentrum voor marketing en afzetbevordering binnen de visserijsector.

Samenleving

Het college wil in de komende vier jaar een groei van het voorzieningenniveau binnen de provincie realiseren, waardoor de achterstand met de rest van Nederland wordt ingelopen tot ongeveer 21 % (is nu 32%). Inhoudelijke keuzes en de rol van de provincie worden uitgewerkt in de Sociale Agenda 2007 - 2011.

Duurzaamheid

In 2013 moet minimaal 60% van de totale Flevolandse energiebehoefte duurzaam zijn geproduceerd. Om dit te realiseren zal op grote schaal de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technieken worden bevorderd. Door de verandering van het klimaat zullen op het gebied van waterkering en waterbeheer de nodige maatregelen moeten worden genomen. Daarbij wil het college een regisserende rol vervullen.

Speerpunten

Binnen de zeven speerpunten van het Provinciaal Omgevingspunten is een aantal prioriteiten gesteld:


-Markermeer/IJmeer (daarvoor wordt een ontwikkelingsperspectief opgesteld),


-Oostvaarderswold (binnen twee jaar duidelijkheid over de functie van de gronden binnen zoekgebied en voorfinanciering van grondaankoop),


-luchthaven Lelystad (binnen collegeperiode realisering van de uitbreiding, binnen de huidige planologische kernbeslissing),

Voor Noordelijk Flevoland wordt een integraal ontwikkelingspakket samengesteld en wordt een coördinerend gedeputeerde benoemd.

Bestuursstijl

Het college wil een omslag van beleidsvorming naar beleidsuitvoering. Flevoland moet een "doe-provincie" worden. Communicatie met de burgers en andere doelgroepen wordt geïntensiveerd, onder meer door een intensiever gebruik van nieuwe media. De lobby in Den Haag en Brussel wordt versterkt. De sturingsmogelijkheden van Provinciale Staten worden vergroot, door een betere informatievoorziening en door vaker en informeler overleg tussen GS en PS. GS willen overleg met Provinciale Staten over de mogelijke instelling van een maandelijkse "Statendag" in plaats van de commissievergaderingen. De provincie moet zichtbaarder opereren (jaarlijkse Dag van Flevoland, jaarlijks werkbezoek van GS aan alle gemeenten). Binnen de Randstad is vooral de samenwerking binnen de Noordvleugel van groot belang.

Financiën/organisatie

Het nieuwe college wil een degelijk financieel beleid voeren. Gezien de noodzaak van nieuwe investeringen moet er jaarlijks EUR 2,2 miljoen worden bezuinigd. Op basis van een lopend extern onderzoek worden bij de Begroting voor 2008 concrete ombuigingsvoorstellen gedaan.

Voor de invulling van het Infrafonds (een reserveringsfonds voor de aanleg van infrastructuur), worden vanaf 2008 de opcenten op de motorrijtuigenbelasting gedurende drie jaar, jaarlijks met 2% boven de jaarlijkse indexering verhoogd. Flevoland blijft daarmee onder het landelijk gemiddelde.

Beoogde portefeuilleverdeling

M.J.E.M. Jager (CdK)
Bestuurlijke aangelegenheden
Communicatie
Dmitrov
I&A (incl. inkoop, aanbesteding en archiefinspectie)
Veiligheid
Voorzitter Comité van Toezicht Europees Programma
Regio Randstad

H. Dijksma (VVD)
Europa
Comité van de Regio's
Interreg.
Financiën en Begroting
Kunst en Cultuur
Wegen en Verkeer
IF Almere
Luchthaven Lelystad
Regio Randstad

A.L. Greiner (CDA)
Arbeidsmarkt
Europa - Landsdeelprogramma West
Economische Zaken (incl. Landbouw en Visserij)
Onderwijs (Hoger- en beroeps)
Toerisme en Recreatie
Andere Overheid
Coörd. Noord Flevoland
Markermeer/IJmeer

J.M. Bos (PvdA)
Facilitaire Zaken
Jeugdbeleid en Jeugdzorg
Onderwijs (Basis-, Voortgezet- en Speciaal)
Sport
Water
Welzijn en Zorg
Wonen
AER
IPO Bestuur

A.E. Bliek-de Jong (VVD)
Landelijk gebied en pMJP
Klimaat en Energie
Natuur
Milieu
Personeel en Organisatie
Ruimtelijke Ordening en Archeologie
Oostvaarderswold

Commissariaten
OMFL: A.L. Greiner

Afvalzorg: H. Dijksma

Participatiefondsen: H. Dijksma

Enkele persoonlijke gegevens van de beoogd gedeputeerden:

Harry Dijksma (56), VVD, is afgestudeerd in de bedrijfskunde aan de Technische Universiteit van Delft, komt oorspronkelijk uit het bankwezen (ING, Bank der Bondsspaarbanken en Amro) en is sinds 1999 lid van het college van GS van Flevoland. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

John (Jan Marinus) Bos (45), PvdA, heeft onder meer arbeids- en organisatiesociologie aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd, hij heeft o.a. in het maatschappelijk werk gewerkt en later als manager bij de Belastingdienst in Amsterdam. John Bos werd in 2001 lid van Provinciale Staten en is sinds 2003 lid van GS van Flevoland. Hij is gehuwd en heeft drie kinderen.

Andries Leo Greiner (59), CDA, komt oorspronkelijk uit het onderwijs. Later werd hij ondernemer. Gedurende acht jaar was hij daarnaast voorzitter van de Kamer van Koophandel in Lelystad. Andries Greiner is sinds 2003 lid van het college van GS van Flevoland. Hij is gehuwd, heeft twee kinderen en is verder hoofdredacteur van de AO-reeks..

Anne Bliek-de Jong (52), VVD, werd na de Pedagogische Academie, onderwijzeres in Rotterdam. Vanuit het onderwijs werd ze in 1994 wethouder van Almere. In 1998 trad ze af als wethouder en startte een eigen onderneming op het gebied van werving en selectie en detachering. Momenteel zit ze in de directie van een
automatiseringsbedrijf. Anne Bliek is sinds 2003 lid van Provinciale Staten van Flevoland. Ze is gehuwd en heeft twee kinderen.