ActiZ over rapport brandveiligheid Bouwcollege


05.04.2007 / 19:31 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Actiz

Actiz

Persbericht Utrecht, 5 april 2007

ActiZ over brandveiligheid in verzorgingshuizen:
'Veilig, haalbaar en slim'

Veilig, haalbaar en slim. Dat zijn volgens ActiZ, organisatie van zorgondernemers, de sleutelwoorden rond het beleid voor brandveiligheid in zorgcentra. ActiZ vindt dat het rapport 'Inventarisatie Brandveiligheid in de zorgsectoren' van het College Bouw Zorginstellingen een realistisch beeld schetst van de brandveiligheid in onder andere verzorgingshuizen. Vooral de diversiteit in de mate waarin zorgcentra de brandveiligheid op orde hebben, komt duidelijk naar voren. Het Bouwcollege benoemt heldere pijn- en verbeterpunten, zonder daarbij de dilemma's waar verzorgingshuizen soms voor staan uit het oog te verliezen.

Branden voorkomen en adequaat reageren wanneer toch een brand uitbreekt. Dat staat centraal in het brandveiligheidbeleid. Het Bouwcollege constateert dat er zich in verzorgingshuizen in de laatste jaren geen grote branden hebben voorgedaan, mede dankzij de sterke toename van brandveiligheidsvoorzieningen zoals totaaldetectie. Het aantal slachtoffers is relatief laag en ook de financiële schade is beperkt. Toch zijn er volgens het Bouwcollege wel verbeterpunten. Het college constateert een grote diversiteit, onder meer rond het 'brandveiligheidsbewustzijn' bij instellingen, het voldoen aan brandveiligheidseisen en de regels die gemeenten en brandweer lokaal hanteren. Ook zijn er niet altijd duidelijke organisatorische protocollen.

Duidelijk signaal
Het rapport geeft volgens ActiZ een duidelijk signaal: instellingen die de brandveiligheid niet goed op orde hebben, moeten aan de slag. 'Gelukkig blijken we in de praktijk goed te handelen wanneer er brand uitbreekt. Maar we moeten beter aansluiten op richtlijnen en regelgeving en het belang van brandveiligheid steeds bewaken', aldus directievoorzitter Mariëlle Rompa van ActiZ. Juist op het punt van bewustzijn- en deskundigheidsbevordering is ActiZ volop actief. Zo heeft ActiZ samen met Consument en Veiligheid een veiligheidsmanagementmethode ontwikkeld. In juni 2007 zal deze methode voor het eerst bij 15 verpleeg- en verzorgingshuizen worden geïmplementeerd. Ook ontwikkelde ActiZ een e-learning module voor Bedrijfshulpverleners (BHV).

Slimme technologie
Volgens ActiZ schetst het Bouwcollege een realistisch beeld, ook in de afwegingen die zorgaanbieders moeten maken tussen nóg veiliger en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn. Er is binnen de sector sprake van de trend om van grootschalige complexen naar meer kleinschalige woonconcepten te gaan. Dat stelt vragen aan dure investeringen rond bijvoorbeeld compartimentering in bestaande huizen die binnen afzienbare tijd leeg zullen staan. Mariëlle Rompa: 'De meeste normen rond brandveiligheid zijn gerelateerd aan grote zorgcentra. We zullen nieuwe normen moeten ontwikkelen die aansluiten op de praktijk van vandaag en morgen: kleine centra met veel minder bewoners én verzorgers'.

Handen aan het bed of nachtwacht?
Juist rond die personeelscapaciteit stuiten zorgcentra soms op grenzen van wat haalbaar is. Zo circuleert er een concepttekst Brandveiligheidsvisie Gezondheidszorggebouwen waarin wordt voorgesteld dat 24 uur per dag twee bedrijfshulpverleners binnen twee minuten na een brandmelding aanwezig moeten zijn. Het Bouwcollege constateert dat met name in de kleinere wooncomplexen die nu zo in opmars zijn, dit niet mogelijk is zonder een forse uitbreiding van het personeel in de avond en de nacht. Het Bouwcollege raamt dat hiervoor personeelsuitbreiding tussen de 10 en 150% nodig zou zijn. 'Met de huidige personeelcapaciteit moeten we soms kiezen tussen handen aan het bed, dus de zorg die onze mensen overdag bieden, en voldoende nachtwachten. Dat is een heel lastig dilemma, waarbij we dan toch de zorg prioriteit geven', aldus Mariëlle Rompa. Ook met het oog op de verwachte tekorten op de arbeidsmarkt is forse personeelsuitbreiding niet haalbaar. Met het Bouwcollege ziet ActiZ daarom veel in slimme technologische toepassingen, die branden kunnen vertragen of bestrijden. Dat geeft meer tijd tot de komst van hulpverleners en de brandweer. Het Bouwcollege gaat met name een brede invoering van sprinklersystemen in de zorg onderzoeken, waardoor lichtere brandveiligheideisen in personele zin mogelijk zijn.

ActiZ
ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers. Haar leden bewegen zich in de markt van zorg, wonen, welzijn, preventie en aanverwante diensten. Met een jaarlijkse omzet van circa 12 miljard euro en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.


Noot voor de redactie