Gemeente Haarlemmermeer


5 april 2007

Uitspraak rechter over Outside 2007 stelt teleur

Verrast en teleurgesteld zijn burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer door de uitspraak van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem over de beurs Outside 2007. Deze is vandaag begonnen en duurt tot 9 april aanstaande.

Enige omwonenden van de Expo Haarlemmermeer hadden een voorlopige voorziening gevraagd in een poging het evenement tegen te houden. De rechter heeft de vergunning voor Outside 2007 gelukkig niet geschorst maar helaas is directe verkoop door de uitspraak niet mogelijk.

Volgens de rechter is detailhandel in de Expo Haarlemmermeer in strijd met het bestemmingsplan. Bestelformulieren en betalingen mogen wel. De levering echter dient elders plaats te vinden.

Wethouder Michel Bezuijen en burgemeester Tineke Netelenbos, die de beurs vanochtend heeft geopend, noemen de uitspraak van de rechter verrassend. Ze wijzen erop dat de beurs hoofdzakelijk is bedoeld als inspiratiebron voor de inrichting van de tuin. Dat gebeurt door middel van lezingen, workshops en speciale activiteiten voor de kinderen.

Slechts in de marge van dit alles is sprake van directe verkoop. De cijfers spreken voor zich, vindt burgemeester Netelenbos: ,,Er zijn 121 stands en 30 standhouders waren van plan om rechtstreeks aan particulieren te leveren. Veel van de artikelen die op de beurs te koop zijn, zijn sowieso te groot om mee te geven aan de bezoekers. Outside 2007 is geen rommelmarkt. Was dat wél zo dan had de rechter een punt. Nu niet.''

Directe verkoop

Wethouder Bezuijen betreurt het dat de omwonenden naar de rechter zijn gestapt. ,,Deze zaak gaat niet over overlast. Kijk maar naar de uitspraak van de rechter. Die laat Outside 2007 dóórgaan maar verbiedt de directe verkoop. Omwonenden hebben geen enkele baat bij zo'n uitspraak.''

De gemeente is nu verplicht handhavend op te treden op de beurs Outside 2007. Zij zal dan ook controleurs inzetten die erop moeten toezien dat er geen directe verkoop is.

Burgemeester en wethouders wachten nog op de schriftelijke uitspraak inclusief de overwegingen van de rechtbank Haarlem. Als de mondelinge uitspraak op schrift net zo nauw wordt geïnterpreteerd dan lijkt het bestemmingsplan alle activiteiten onder de glazen kap van de Expo Haarlemmermeer uit te sluiten. Daarover, aldus wethouder Bezuijen, moet zo snel mogelijk duidelijkheid ontstaan. ,,,Dat is in het belang van de bewoners, Libema, beursorganisatoren en de gemeente.''

Haarlemmermeer beraadt zich op juridische stappen. ,,Als we die kunnen zetten om de verlangde duidelijkheid te krijgen, dan moeten we dat doen'', aldus wethouder Bezuijen.