KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

5-4-2007

Vijf Delta Lloyd Kernploeg teams in Medal Races.

Palma de Mallorca Tussen de buien door scheen af en toe de zon en ging de wind alle kanten op. Alleen in de Finn, Tornado en Yngling werden wedstrijden gezeild. De eerste tien van het klassement varen morgen de Medal Race voor dubbele punten. Vijf Nederlandse kernploeg teams doen mee in deze allesbeslissende finales in de Dames en Heren 470, Finn, RSX en Yngling klassen.

Dames 470 klasse
De Amsterdammers dames kwamen niet in actie en staan nog steeds 11 punten voor op hun directe concurrenten. Ze moeten het morgen opnemen tegen oude rivalen uit Tsjechi (Smidova en Fenclova), Japan (Kondo en Kamata) en Frankrijk (Petitjean en Douroux). Kortom spanning alom. Maar met elf punten voorsprong is de kans op een eindoverwinning voor de Nederlandse dames groot.

Finn
Pieter-Jan Postma kwam wel in actie vandaag. Hij werd twintigste en zakte een plaats in het klassement naar een derde plaats. Het was bijna onmogelijk om te zeilen. Storm, geen wind, wind van alle kanten, plensbuien.... Een hele rare pot. Ik lag 15de. Alles of niets dacht ik. Ik werd twintigste.
De sympathieke Postma vaart morgen niet zijn eerste Medal Race. Heel gaaf zo een Medal Race. De vorige keren heb ik flink van geleerd. Je vaart maar met zn tienen. Ik ga goed op die Zweed letten daar moet ik voor blijven. Ik wil wel op het podium terecht komen.

Heren 470 klasse
De broers Coster eindigden op een tiende plaats van de 116 deelnemers. Daarmee kwalificeren ze zich net voor de Medal Race. Kalle Coster was verdeeld. We varen geen goed evenement en we varen toch de finale. We hadden evenveel punten als de Spanjaard op de elfde plaats. Maar wij hebben twee keer een race gewonnen en hij maar een keer. Dus wij zijn door. Dat is zuur voor hem goed voor ons.
In de Medal Race varen de beste tien tegen elkaar. Wij gaan er vol voor morgen. We kunnen alle risicos lopen want we zijn al tiende. Theoretisch kunnen we veel hoger eindigen. Morgen wordt het heel spannend.

RSX Klasse
De windsurfers kwamen vandaag vanwege een gebrek aan wind niet in actie. Casper Bouman plaatst zich wel voor de Medal Race als tiende.

Yngling klasse
Van de drie Nederlandse Yngling teams heeft alleen de NED 111 met Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen de Medal race gehaald. De eerste tien van het klassement varen morgen de
allesbeslissende race voor dubbele punten.
Renee Groenveld was niet geheel tevreden met de zevende plaats. Mijn starts gingen niet zo goed. Maar ik ben wel blij dat we de finale kunnen varen. Voor mij is het de eerste keer in zo een sterk bezet veld. We moeten morgen hard varen.
De NED 11 met Janneke Hin, Brecht van der Werf en Floor Hendriksen werd twaalfde en miste de Medal Race. Hin vertelt; Vandaag waren we zes en tien. Het was heel lastig met die grote buien en de regen. De wind gaat dan alle kanten op. Maar ik baal er enorm van dat we de finale niet gehaald hebben. We hebben een paar keer in de 20 gevaren en dat is niet goed.
De NED 1 met Mandy Mulder, Marije Faber en Petronella de Jong kwamen races. Echter de twee te vroege starts eerder deze week doen dit team de das om. Zonder die diskwalificaties hadden ze in de top 5 gestaan.

Coach Maurice Paardenkooper vat samen. We hebben genoeg potentie maar we hebben veel te veel steken laten vallen. Te vroeg starten, slecht starten en niet de juiste keuzes maken om maar een paar te noemen. Maar dit is een heel sterk veld en het begin van het seizoen.
Groeneveld en haar team moet het morgen opnemen tegen Wereld- en Europees kampioen Monica Azon, zij werd tiende op de valreep. Gouden medaille winnaar van Athene Shirley Robertson werd achtste en zal er alles aan doen de minder ervaren Groeneveld voorbij te gaan in de ranglijst.