PCM Uitgevers


05/04/2007
PCM boekt in 2006 opnieuw degelijk bedrijfsresultaat en omzetgroei

PCM Uitgevers heeft in 2006 een bedrijfsresultaat (voor bijzondere posten en amortisatie goodwill) geboekt van ⬠73 miljoen (2005: ⬠75 miljoen) . De omzet steeg met 3,4 procent tot ⬠675 miljoen. Het bedrijfsresultaat na bijzondere posten is ⬠52 miljoen (2005: ⬠34 miljoen) .

Meer omzet bij dagbladen en ThiemeMeulenhoff

* Het gaat goed met de activiteiten van PCM Uitgevers. Het afgelopen jaar groeide de omzet bij de divisie Dagbladen (⬠436 miljoen,
+3%) en onderwijsuitgever ThiemeMeulenhoff (⬠61,3 miljoen, +6%). De omzetgroei bij de landelijke titels Trouw, Volkrant en NRC Handelsblad/nrc.next bedroeg zelfs 10%.

* PCM profiteert bij de dagbladen sterk van het aantrekken van de markt voor personeelsadvertenties, de succesvolle introductie van nrc.next en Volkskrant Banen, en de groei van de verkoop van dvdâs, cdâs en boeken aan lezers van de dagbladen.
* Dankzij nrc.next en Trouw groeit de oplage van de PCM dagbladen met 9,8%.

* De winstgevendheid van NRC Handelsblad en de Volkskrant blijft onverminderd hoog. Trouw boekte voor het eerst in 35 jaar een positief resultaat.

* Het AD, waarin PCM een economisch belang van 63% heeft, had een moeizame start in 2006. Het AD wist zich in de tweede helft te herstellen en een positief bedrijfsresultaat te behalen, dankzij een verbetering in de verkoop van de regionale- en personeelsadvertenties, een stabilisatie op de lezersmarkt en het terugbrengen van kosten .

* Het afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe producten, zoals Volkskrant Banen, nrc.next, nieuwe leermethoden bij ThiemeMeulenhoff en de nieuwe bedrijfshuisvesting in Amsterdam.
* Aandachtspunt blijft de commerciële advertentiemarkt voor merken, producten en diensten die sterke concurrentie van televisie en internet ondervindt. Mede door het toenemende bereik van de websites van de kranten liggen hier nog voldoende kansen.

Naar een normale financieringstructuur

* Het garantievermogen (eigen vermogen plus achtergestelde leningen) is positief en bedraagt 16% van het balanstotaal.
* In juli 2006 heeft een herfinanciering plaatsgevonden, waarbij een deel van de achtergestelde leningen is omgezet in bankkredieten. Hierdoor zijn de rentelasten in 2006 gelijk gebleven en in de tweede helft van het jaar zelfs gedaald. De rentelasten zullen de komende jaren verder dalen.

* De gehele financiering is eind maart van dit jaar bij de Rabobank ondergebracht. Mede dankzij de degelijke bedrijfsresultaten en vooruitzichten kon dit in korte tijd worden gerealiseerd en tegen een effectief rentepercentage dat 1 procent lager ligt dan de huidige financiering. Daarmee wordt op jaarbasis ⬠4 miljoen bespaard. De totale kredietfaciliteit bedraagt nu ⬠445 miljoen.
* PCM richt het financiële beleid de komende jaren op herstel van de normale financieringsstructuur door het terugdringen van de schuldenlast en het verhogen van het garantievermogen tot een niveau dat vergelijkbaar is met andere uitgevers.
* De opbrengst van de verkoop van Bohn Stafleu van Loghum in maart van dit jaar (⬠48 miljoen) wordt in zijn geheel aangewend voor schuldreductie.

Toekomstverwachtingen

* PCM heeft een goede uitgangspositie om te profiteren van de economische conjunctuur en in te spelen op de nieuwe ontwikkelingen in de dagbladen- en boekenmarkt. De onderneming heeft met een degelijk bedrijfsresultaat en kasstroom ook een stevige basis waarop gebouwd kan worden.

* Structurele ontwikkelingen in de advertentiemarkt zijn van invloed op de inkomsten van dagbladen. Er is toenemende concurrentie van televisie en internet, en adverteerders zoeken naar nieuwe interactiemogelijkheden met de consument, waarvoor gebruik van massamedia minder vanzelfsprekend is.

* Het blijft daarom van groot belang om te werken aan resultaatsverbetering, waarbij dagbladen en boekenuitgeverijen scherp op de kosten moeten blijven letten en nieuwe inkomstenbronnen moeten aanboren.

* PCM blijft de komende jaren investeren in nieuwe producten, zoals het gratis crossmediaal nieuws- en actualiteitenplatform DAG, om nieuwe, jongere doelgroepen te bereiken. Ook zullen investeringen in de multimediale strategie van de kwaliteitstitels worden verricht.

* De boekenuitgeverijen blijven onderdeel van PCM.
* Het vandaag aangekondigde vertrek van de bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge betekent niet dat hij niet meer betrokken is bij PCM. Zo zal hij namens PCM commissaris worden van DAG Media, de jointventure van PCM en KPN.

De jaarrekening dient nog te worden vast gesteld door de Algemene vergadering van Aandeelhouders.

Bron: Raad van Bestuur