Partij van de Arbeid

Dronken op kartbaan onverantwoord

05-04-2007
Op kartbanen wordt te vaak met te veel alcohol op gereden. Dat blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad. Veel kartbanen bieden zelfs arrangementen aan met onbeperkt drinken. PvdA Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester: 'Het is toch bizar dat we mensen na het drinken van alcohol zelfs verbieden om te fietsen, maar dat karten dan wél mag.'

Bouwmeester vindt karten onder invloed onverantwoord en heeft hierover vragen gesteld aan minister Ab Klink van Volksgezondheid (CDA). Met een flinke slok de kartbaan op, is wettelijk verboden, maar justitie grijpt niet in omdat de controles op kartbanen geen prioriteit hebben. Toch vallen er jaarlijks bij het kartrijden een kleine zeshonderd gewonden, karts kunnen 60 tot 80 kilometer per uur gaan. Hoeveel daarvan met drankgebruik te maken hebben, is onbekend, omdat daar geen onderzoek naar wordt gedaan.

Bouwmeester wil de minister vragen om op korte termijn te inventariseren welke kartbanen over de schreef gaan. De minister moet er dan op toezien dat de regels daar strikt worden gehandhaafd. Ook wil Bouwmeester vragen stellen over hoe de berichten over de mistanden op kartbanen zich verhouden tot het alcoholontmoedigingsbeleid van de minister, dat zich richt op jongeren.

De Wegenverkeerswet verbiedt mensen die hebben gedronken om een voertuig te besturen. Iemand die met alcohol in een kart stapt, begaat een misdrijf zegt een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie. De wet maakt geen onderscheid tussen openbare weg of privé situaties. Slechts een klein aantal kartbanen verbiedt alcohol voor mensen die gaan racen.