"Alle Mensen Joden"; boek met onorthodoxe visie op hedendaags Jodendom


Issachár Tal, rebbe van de OPEN Joodse Gemeente Klal Israël, geeft vitaal visitekaartje af

GORINCHEM, 20070405 -- De sjoá heeft diepe sporen getrokken in het Nederlandse Jodendom. Na de oorlog leek het Jodendom in Nederland bijna verdwenen en menige synagoge kreeg een andere bestemming. De laatste jaren echter, is het Nederlandse Jodendom aan een opmerkelijke revival bezig, blijkend uit een gestage stroom publicaties, een bloeiend Joods leven en zelfs de oprichting van nieuwe Joodse gemeenten. Rebbe Issachár Tal van Kekem, mede-oprichter van de OPEN Joodse Gemeente Klal Israël ("Heel het volk Israëls", www.klal-israel.nl) in o.a. Delft en Assen, publiceerde een boek dat een boeiende inkijk geeft in een zeer eigentijdse stroming binnen het Nederlandse Jodendom.

Issachár Tal staat met zijn boek in een traditie -het Progressief Jodendom- die in Nederland niet echt terug te vinden is in de twee grote Joodse gemeenschappen; dit overigens in tegenstelling tot het Amerikaanse (`Reform') Jodendom.
Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en het Verbond van Liberaal-Religieuze Joden baseren zich -zij het met verschillende invulling- sterk op het rabbijnse Jodendom, zoals dat zich vanaf de vroege middeleeuwen ontwikkelde. Rebbe Tal en ook de Open Joodse Gemeente Klal Israël, beogen meer te zoeken naar de bronnen van het Joodse geloof in de Tenách -het oude testament, en bij de Hebreeuwse Profeten. Bovendien hopen zij de discussie binnen het Nederlandse Jodendom over de toekomstige koers, aan te wakkeren.

Issachár Tal over zijn boek:
"Mijn boek propageert een ethische beleving van de Joodse identiteit, en
een terugkeer naar de vrijheid en de redelijkheid van het
pretalmoedische, prejuridische Jodendom. Ik stel, dat volgens het
oorspronkelijke Jodendom ieder Jood is, die zich als zodanig in woord en
daad identificeert, en ik propageer dan ook, op basis van de Joodse
traditie, de oprichting van OPEN Joodse Gemeenten, waarin iedereen die
Jood is, hetzij door geboorte, door persoonlijke keuze of door huwelijk,
een gelijkwaardige plaats heeft, ongeacht afkomst, religieuze identiteit
van partner en seksuele geaardheid. Ik concludeer, dat na 17 eeuwen
bijbels Jodendom en 17 eeuwen rabbijns Jodendom nu het echte Jodendom
opkomt: het Jodendom van de priesters voor de mensheid, die uitrijken en
opnemen, onderwijzen en de weg wijzen, de schepping vervolmaken en de
Verlossing tot stand brengen: spoedig en nog in onze dagen."
Dat dit gedachtegoed velen aanspreekt, blijkt uit het succes dat Klal Israël sinds de oprichting kent. Een groeiend aantal mensen bezoekt op vrijdagavonden, zaterdagochtenden of Joodse feestdagen de diensten in de Delfter synagoge en de voormalige Asser synagoge. Onder hen vele Joden die zich niet meer thuis konden voelen binnen de bestaande Joodse gemeenschappen. Klal Israël wil de warme deken van `jiddiesjkeit' bieden die voor velen zo herkenbaar is, met de vertrouwde liberaaljoodse liturgie, maar zonder de door sommigen als te beklemmend ervaren Joodswettische regels. Dat dan binnen de Delfter en Asser `sjoel' ook weer het vertrouwde geluid van de chazzán (voorzanger) klinkt, ontroert velen.


Over het boek "Alle Mensen Joden":

"Alle Mensen Joden" werd geschreven door Issachár Tal van Kekem en uitgegeven door Free Musketeers Boekproducties te Woerden. Het boek telt in paperbackversie 311 pagina's.
ISBN-10 90-8539-683-2; ISBN-13 978-90-8539-683-3.


Over Issachár Tal:

Geboren te Rotterdam 24-09-1954. Woonde ruim 18 jaar in Israël en heeft -naast de Nederlandse- ook de Israëlische nationaliteit. Volgde een orthodoxe opleiding tot rabbijn, maar heeft gekozen voor het progressieve Jodendom. Werkzaam in de ICT en als vrijwilliger actief als leider en pastoraal werker van de OJG Klal Israël. Getrouwd en vader van twee pubers. Hoopt in de loop van dit jaar nog twee boeken te publiceren.


Over Klal Israël:

De naam Klal Israël - Heel het volk Israël - is gekozen, om aan te geven, dat iedereen die op enigerlei wijze bij het Joodse volk behoort, welkom is bij de vereniging. Wij ontvangen met open armen iedere Jood, ook eenieder die bij bestaande Joodse gemeenten zijn plaats niet heeft gevonden, of daar om bureaucratische redenen niet is toegelaten.
Als landelijke vereniging houdt de OJG Klal Israël (www.klal-israel.nl) gebedsdiensten in elke plaats waarin daarvoor belangstelling is, in elke ruimte die daarvoor geschikt is (te maken). De vaste locaties voor de vrijdagavond- en zaterdagochtendgebedsdiensten zijn de Delfter Synagoge en de voormalige synagoge in Assen.