Kamer van Koophandel log en achterhaald instrument


Kleine ondernemers zien KvK vooral als verplichte kostenpost

GRONINGEN, 20070405 -- Het behartigen van belangen van ondernemers in het algemeen en voorlichten van startende ondernemers: dat schijnt in de nieuwe wet de taak van de Kamer van Koophandel te moeten worden. Bestaande ondernemers zien de KVK als verplichte onkostenpost.

Als je nadenkt bij het woord "worden" dan vraag je je direct af wat ze nu doen. Ondernemer Karen Romme verklaart op Zibb.nl dat ze helemaal geen enkel idee heeft waarom de Kamer van Koophandel nog moet bestaan. 'Volgens mijn jaarlijkse factuur gaat het grootste deel van de bijdrage die mijn collega-ondernemers en ik betalen namelijk naar het financieren van die voorlichtingsactiviteiten. Dat is nu namelijk ook al het geval. Ik betaal al jaren voor niets meer dan een maandelijks, suf advertentiekrantje met informatie die ook elders te lezen valt.' Aldus Karen Romme op zibb.nl.

Twijfels over de functie van de Kamer van Koophandel
Ook de redactie van StartBedrijf.nl heeft twijfels over de Kamer van Koophandel. Johan Marrink: "Toen wij aan de start stonden van StartBedrijf.nl hadden we nog de verwachting dat de KvK hetzelfde doel zou nastreven als onze te lanceren website: het stimuleren van het zelfstandig ondernemerschap in Nederland. Echter, na gesprekken met de KvK werd ons al snel duidelijk dat de Kamer van Koophandel niets met ons te maken wilde hebben."

Startbedrijf.nl niet populair bij de Kamer van Koophandel
Ook de vereniging van Kamers van Koophandel was niet gediend van de formule van www.startBedrijf.nl. Marrink: "Als iets niet zo moeilijk is moet je het eenvoudig uitleggen." Na enkele brieven van Startbedrijf.nl naar Thijs Wöltgens om tot een overleg te komen werden door secundant Rogier Boulogne de voorstellen afgedaan met de letterlijke opmerking: "We zien hier voor de Kamer geen voordeel in".

Handelsregister zou de enige taak moeten zijn van de KvK
Blijkbaar is de KvK alleen maar gebaat bij voorlichtingssessies die betaald worden door bezoekers en zwaar gesubsidieerd worden door overheid en bestaande ondernemers. Volgens veel ondernemers moet de Kamer van Koophandel zich beperken tot de instandhouding van het Handelsregister, "want iemand moet het doen." Daarnaast moet het handelsregister beter beveiligd worden. Als ondernemers nu in zaken gaan met een bedrijf met een KvK-nummer, dan wordt vaak aangenomen dat deze partij bonafide is. Een KvK nummer biedt echter geen enkele garantie. Notoire oplichters kunnen zich moeiteloos opnieuw laten inschrijven. Hiermee is een KvK nummer eigenlijk onzinnig en dat zou beter moeten.

KvK leeft niet bij kleine ondernemers
De vele inspanningen die de Kamer doet door grote congressen te organiseren, internationale handelsverdragen te bewerkstelligen, overleg te plegen met de overheid, als aanspreekpunt probeert te fungeren voor ondernemers en te zetelen in fraaie grote kantoorgebouwen passen niet bij de gemiddelde (lees kleine) ondernemer. Overigens is hierbij de functie van de KvK niet uniek. Ook grote werkgeversorganisaties zoals MKB Nederland en VNO-NCW hebben geen betrokkenheid bij de kleine ondernemer. Met als gevolg afsplitsingen en een teruglopend ledenaantal.

"Gelukkig komen de fusies dichterbij en wordt de KvK op de feiten gedrukt. Het wordt tijd dat de KvK geleid wordt door inspiratie van en door ondernemers in Nederland en niet door goedbedoelde banen in stand te houden en te laten betalen door klanten die geen andere keus hebben", aldus Johan Marrink van Startbedrijf.nl.