Landelijke primeur: gratis kinderopvang voor mantelzorgers


Leeuwarden loopt voorop

LEEUWARDEN, 20070405 -- Vrijwilligers en mantelzorgers in Leeuwarden kunnen in aanmerking komen voor gratis kinderopvang. De Friese hoofdstad heeft daarmee een landelijke primeur.

Leeuwarden is de eerste gemeente in Nederland die de kosten voor kinderopvang voor vrijwilligers en mantelzorgers vergoedt. Naar aanleiding van het voorstel van de PvdA, die brede steun kreeg in de raad, heeft de gemeente gekeken naar een efficiënte en laagdrempelige uitvoering van de opvang. De uitkomst is een prima regeling voor vrijwilligers en mantelzorgers met kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar.

Vrijwilligers in reïntegratie
Niet alle vrijwilligers komen in aanmerking voor een vergoeding van de kinderopvang. Alleen ouders die vrijwilligerswerk doen in het kader van een reïntegratieproject. Na het reïntegratieproject kan blijken dat vrijwilligerswerk voor sommige mensen het hoogst haalbare is. Voor hen kan de kinderopvang verlengd worden. Deze mensen kunnen zo toch hun werk, wat vaak van groot maatschappelijk belang is, blijven uitvoeren.

Mantelzorgers
Naast vrijwilligers staat de regeling open voor mantelzorgers die geen betaald werk hebben en de zorg voor kind(eren) combineren met de zorg voor andere gezins- of familieleden. Deze mantelzorgers zijn door zwaar belast. Juist deze belasting was voor de PvdA aanleiding om te kijken in hoeverre kinderopvang voor een aantal dagdelen in de week een verlichting geeft voor de mantelzorger, maar ook voor het kind.

Samenwerking Cozorg
Wij zijn dan ook blij met deze regeling. Bij de uitvoering gaat de gemeente nauw samen werken met Cozorg, een organisatie die vrijwilligers en mantelzorgers ondersteunt. Samen met Cozorg wordt zorgvuldig gekeken welke mensen voor de kinderopvang in aanmerking komen. Deze organisatie biedt ook ondersteuning bij de administratieve rompslomp die deze gemeentelijke vergoeding met zich meebrengt.

De PvdA is erg blij met de voortvarende wijze waarop de gemeente dit voorstel heeft opgepakt. Wij hopen dat in 2007 voldoende ervaring wordt opgedaan, zodat voor 2008 voortzetting gegarandeerd is. Voor de kinderopvang is in 2007 ¤80.000 gereserveerd.





Ingezonden persbericht