Nieuwe vereniging voor incassobureaus


ZOETERMEER, 20070405 -- Meer dan 650 Nederlandse incassobureaus zijn dagelijks in de weer om hun opdrachtgevers, zowel particulieren als bedrijven, te helpen bij het innen van hun vorderingen. Vijfentwintig van deze bureaus zijn lid van de NVI, Nederlandse vereniging van Incasso-0ndernemingen. Het betreft uitsluitend grote bureaus die met elkaar streven naar een goede en betrouwbare dienstverlening. Kleine- of middelgrote incassobureaus kunnen o.a.door hun omvang geen lid worden van deze beroepsvereniging. (beroepsgroep)

Paul van de Schilde, eigenaar van het kleine C.*.M. Incasso te Zoetermeer, is het daar volstrekt mee oneens. Hij heeft dan ook het initiatief genomen de beroepsgroep van betrouwbare kleine- en middelgrote incassobureaus samen te brengen in een vereniging die zich toespitst op belangenbehartiging van deze bureaus.

Paul van de Schilde - inmiddels 23 jaar actief in deze branche - over zijn initiatief: "Ook al is men geen lid van de NVI dan hoeft dat zeker niet te betekenen dat deze kleine bureaus inferieur zijn of geen kwaliteit kunnen leveren. Het tegendeel is vaak het geval. Juist omdat men kleiner is en vrijwel geen "bulk" incasso's doet is de kwaliteit en het scoringspercentage vaak veel hoger dan bij de grotere kantoren. C.*.M. Incasso bijvoorbeeld heeft de laatste 3 jaar meer dan 94% geïncasseerd, waarvan 88% met rente en incassokosten. Andere kleine bureaus hebben soortgelijke resultaten gerealiseerd."

Omdat aan incassobureaus geen kwaliteits- en opleidingseisen worden gesteld kan iedereen een incassobureau starten. Dat komt niet altijd ten goede aan de kwaliteit en betrouwbaarheid. Er zijn helaas in het verleden diverse bureaus malafide gebleken en er met het geld van hun opdrachtgevers vandoor gegaan.
Met de oprichting van een vereniging voor de kleine- en middelgrote incassobureaus wil Van de Schilde daar iets aan doen. Een nieuwe vereniging zal zich moeten bezighouden met o.a. toezicht houden op de volgende zaken:

* De organisatie & bedrijfsvoering; de continuïteit; de kwaliteit van het management; registratie; naleving van de Privacy Wetgeving.
* Een zorgvuldige benadering van debiteuren; correct en transparant; naleving van een gedragscode voor debiteurenbezoekers; maximaal door te berekenen kosten.
* De relatie en afspraken met de opdrachtgever; overeenkomsten; rapportages; afdracht van gelden; algemene incassovoorwaarden.
* Zorgvuldige klachtenprocedure.

Op grond van deze uitgangspunten zal er ook op moeten worden toegezien dat uitsluitend bureaus als lid worden toegelaten die deze uitgangspunten verwerken in hun dagelijkse incassopraktijk. Verder zal er gewerkt worden aan specifieke opleidingen voor de branche en zullen de leden regelmatig uitgenodigd worden voor "thema bijeenkomsten".

Incassobedrijven die zich willen aansluiten bij de nieuw op te richten vereniging kunnen dit kenbaar maken per voorkeur via e-mailadres: info@cfm.nl.