Ingezonden persbericht

WestSight
X X X

Persbericht
Amsterdam, 2 april 2007

Mediadebat over moslims

Zodra de term "moslim" valt, gaat het al snel over radicalisering, baarden, boerka's, eerwraak, vrouwenbesnijdenis en vrouwenmishandeling. Dit zijn extremen, die weliswaar zeker voorkomen in Nederland, maar waar de media erg veel aandacht aan wijdt. De nieuwsbeelden over het Midden-Oosten zijn ook een belangrijke informatiebron over moslims voor Nederlanders, maar wel westers georiënteerd. In een debat op donderdag 5 april, in Eigenwijks in Slotervaart (19.30 uur), wordt ingegaan op de media en beeldvorming van moslims.

Gasten zijn onder meer de makers van de politieserie Van Speijk. Deze serie is opgenomen in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes. Hierin worden islamitische buurtbewoners met baarden en djellebahs weergegeven. Ook komt Ahmed Marcouch, de stadsdeelvoorzitter van Slotervaart die veelvuldig in de media komt met uitspraken over radicalisering en de wijk. Daarnaast komen een journalist van Al Jazeera en makers van FunX, een populaire radiozender onder allochtone jongeren. En ook de Amsterdamse Programmaraad, die adviseert over de tv-zenders op de kabel, zal vertegenwoordigd zijn, evenals het Cidi.

WestSight
De organisatie is in handen van "WestSight", een nieuw debatinitiatief, genomen door Ria Logtenberg, Mohamed Mahdi en John Goring. Zij willen debatten organiseren in Amsterdam-West, over issues die daar spelen. Nu wordt er volgens hen te vaak óver West gediscussieerd in plaats van ín West. Logtenberg ligt de onderwerpkeuze voor de primeur toe: "Tegenwoordig is er dagelijks media-aandacht voor moslims. De beelden en berichten zijn belangrijk voor de meningen die mensen vormen, ook over elkaar. Dat geldt helemaal als groepen weinig persoonlijk contact met elkaar hebben. Het wordt daarom tijd dat moslims, niet-moslims en de mediamakers samen hierover in debat gaan."

RTL 7 skippen voor Al Jazeera
Het beeld over moslims wordt niet alleen bepaald door Nederlandse programma's, maar ook door berichten uit het Midden-Oosten. Deze berichten komen nu vaak, voorzien van westers commentaar, op het Journaal. Al Jazeera belicht hetzelfde verhaal van de andere kant. Deze zender was alleen voor Arabischtaligen toegankelijk, maar sinds kort is er ook een Engelse variant. Mahdi: "Het zou een idee zijn als die zender standaard op de kabel komt. Het zorgt voor enige nuance in de nieuwsstroom. Maar ja, dan zal misschien een populaire zender als RTL 7 daarvoor moeten wijken. Dat is een debat waard!"

Datum: donderdag 5 april, 20 uur
Locatie: Eigenwijks, Jan Tooropstraat 6, Amsterdam
Vrije toegang.