Gemeente Hilversum

Expositie computergrafiek in het raadhuis

5 april 2007
Tot en met 28 mei exposeert Hilversummer Gerard van Santen computergrafiek in de gangen van het raadhuis aan het Dudokpark.

Al tegen het einde van de jaren zestig maakte hij kennis met de computergrafiek van grafici zoals Paolozzi. 'Sommige werken van hem, zoals Mondriaan meets Donald Duck, staan me nog steeds helder voor de geest', aldus Gerard. 'Helaas was het toen nog niet mogelijk om zelf op computers te werken om de doodeenvoudige reden dat het geheugen van wat nu een home computer is toen nog een hele zolderverdieping in beslag nam. Ook duurde de berekening van een grafisch effect toen nog gemiddeld een kleine 24 uur'.

Gerard studeerde af in monumentale vormgeving en grafische technieken in een tijd dat er op kunstacademies nog geen les werd gegeven op computers. 'Later maakte ik door bemiddeling van een goede vriend op een reis door de VS persoonlijk kennis met Warhol en de Factory, en opnieuw besefte ik de unieke mogelijkheden van beeldmanipulaties'. Inmiddels is hij nu zelf al een aantal jaren actief bezig met het toepassen in zijn werk van wat nu meer dan dertig jaar na dato nog steeds als 'nieuwe media' wordt bestempeld. In het recente verleden heeft hij Nederland mogen vertegenwoordigen op de Grafiekbiennale van Krakau in Polen, de Biennale van Sofia in Bulgarije en bij de Prix Ars Electronica in Linz.

Voor deze tentoonstelling heeft hij een kleine selectie gemaakt uit zijn recente grafische bladen.
Gerard is lid van de gemeentelijke adviescommissie Beeldende Kunst. Zijn tentoonstelling kan bezocht worden tijdens de openingsuren van het raadhuis.