Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 maart 2007

Extra controle op fout parkeren tijdens laad- en lostijden

Laden en lossen op kaasmarktdagen tot uiterlijk 10 uur toegestaan

Vanaf vrijdag 6 april, de eerste kaasmarktdag van het seizoen, werkt de gemeente met aangepaste laad- en lostijden voor de binnenstad van Alkmaar. Tijdens de vrijdagen dat het kaasmarkt is (van 6 april tot en met 7 september) mogen chauffeurs 's morgens tot uiterlijk 10 uur laden en lossen in de binnenstad. Om het laden en lossen zo soepel mogelijk te laten verlopen, gaat de politie tijdens de laad- en lostijden extra controleren op uitstallingen en geparkeerde auto's.

Het besluit om de laad- en lostijden op vrijdag te beperken, is genomen met het oog op de wekelijkse kaasmarkt. De kaasmarkt is een belangrijke toeristische trekpleister. En zowel de gemeente als de winkeliers willen de toeristen die hiervoor het centrum van Alkmaar bezoeken, graag verwelkomen in een nette binnenstad. Dat was echter lastig, omdat de kaasmarkt om 10 uur begint, terwijl de winkels in de binnenstad tot 11 uur bevoorraad konden worden. Al een tijdje waren de chaotische verkeerssituaties in de winkelstraten, veroorzaakt door vrachtwagens en geparkeerde auto's, de gemeente een doorn in het oog. Daarom heeft de gemeente, in goed overleg met de winkeliers en de vervoersbedrijven, besloten de laad- en lostijden aan te passen. Auto's die op vrijdag het centrum van Alkmaar bezoeken voor het laden of lossen van goederen, moeten voortaan voor tien uur het centrum hebben verlaten.

Uitstallingen en geparkeerde auto's
Om het laden en lossen op de vrijdagochtend zo vlot mogelijk te laten verlopen, gaan de winkeliers en de gemeente er samen aan werken om belemmeringen waar dat kan uit de weg te ruimen. Al enige maanden wordt extra gecontroleerd op uitstallingen van winkeliers die te ver buiten de gevel staan. Verder gaat de politie vanaf nu streng controleren op onterecht geparkeerde auto's. Sommige bezoekers van de binnenstad zien de laad- en lostijden als een vrijbrief om in deze uren vrij te parkeren. Dat is echter nooit de bedoeling geweest van de laad- en lostijden. Vanaf 6 april gaat de politie dan ook actief aan de slag om dit misverstand uit de wereld te helpen. Eerst met het verspreiden van waarschuwingskaartjes; maar uiteindelijk zullen hiervoor boetes uitgeschreven worden van vijftig euro per overtreding.

Besluit ligt ter inzage
Het besluit van de gemeente om de laad- en lostijden op de vrijdagen in het kaasmarktseizoen te beperken, ligt vanaf 23 maart ter inzage. Omdat het gaat om een verkeersbesluit dat niet onomkeerbaar is, mag de gemeente het besluit al uitvoeren voordat de termijn voor eventuele bezwaren voorbij is. Het verkeersbesluit wordt aangekondigd in de Officiële Mededelingen in de Stadskrant van 21 maart.