NCRV

Programmering rond Pasen

De NCRV op radio en televisie rondom Pasen

Televisie

Matthäus passion
Vrijdag 6 april (Goede Vrijdag)
12.15 uur, Nederland 2

De NCRV zendt op Goede Vrijdag een bijzondere uitvoering van de wereldberoemde Matthäus passion uit. Dit concert wordt uitgevoerd door The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman en is opgenomen in de Sint Joriskerk in Amersfoort in 2005. Ter inleiding op het concert heeft Jacobine Geel een gesprek met dirigent Ton Koopman. Hij noemt deze uitvoering "harmonieuzer en minder hoekig" dan andere concerten.

Het hoogste woord
Zondag 8 april (Eerste Paasdag)
22.50 uur, Nederland 2

Presentator Klaas Drupsteen ontmoet monseigneur Philippe Bär, oud- bisschop van Rotterdam, in het Benedictijnse klooster Chevetogne in de Belgische Ardennen waar mgr. Bär woont. Dit klooster is bijzonder omdat het eigenlijk verdeeld is in een Latijns en Byzantijns deel. Chevetogne is ook bekend vanwege het koor van de monniken die al menig cd op hun naam hebben staan. Een van de prominente stemmen is die van mgr. Bär, voor wie de lofzang altijd weer genieten is. Klaas gaat met mgr. Bär ook terug naar Rotterdam waar hij jaren lang bisschop was.

Passie voor Pasen
Maandag 9 april (Tweede Paasdag)
20.15 uur, Nederland 2

De documentaire Passie voor Pasen onderzoekt welke rol de Matthäus Passion van J.S. Bach in de Paastijd speelt anno 2007. Op zoek naar de betekenis en populariteit van dit werk aan de hand van gesprekken met (bekende) Nederlanders, Bach-fanaten, enthousiaste koorleden en muziekliefhebbers. Met gesprekken met onder meer Bachkenner Maarten 't Hart over de koralen uit de Matthäus, tv-presentator Paul Witteman over zijn bewondering voor Bach en Jan Rot over de lange weg die hij maakte van het `instituut' Matthäus Passion naar zijn Nederlandse hertaling. En gesprekken met deelnemers aan de meezing-Matthäus, zowel in de Duitse versie als de Nederlandse hertaling.

Radio

MM-magazine
Vanaf maandag 2 april
13.30 uur, Radio 1

In de week voorafgaand aan Pasen dagelijks een radiodagboek van Richard Egarrm gastdirigent van de Nederlandse Bachvereniging. Hij dirigeert dit jaar de jaarlijkse Matthäus Passion in de Grote Kerk in Naarden. Een uitvoering die traditioneel door vele hoogwaardigheidsbekleders wordt bijgewoond.

Plein 5
Vrijdag 6 april (Goede Vrijdag)
14.00 uur, Radio 5

Correspondenten in de diverse provincies gaan op zoek naar overleden streekgenoten die veel hebben betekend voor hun stad of regio en nog altijd voortleven in de hoofden van mensen.

Knooppunt Kranenbarg
Vrijdag 6 april (Goede Vrijdag)
17.00 uur, Radio 2

In het dagelijkse trilemma vandaag een speciale Paasversie: Wat betekent Pasen voor de luisteraars?

Casa luna
Zaterdag 7 april (Stille Zaterdag)
00.00 uur, Radio 1

In Casa luna in de nacht van vrijdag op zaterdag een gesprek met Ineke Bakker, secretaris van de Raad van Kerken, over de opstanding.

Cappuccino
Zaterdag 7 april (Stille Zaterdag)
09.00 uur, Radio 2

Sjors Fröhlich ontvangt diverse gasten en spreekt met hen over Paasgebruiken over onze landsgrenzen. Zoeken ze in Mexico ook naar eieren? En luisteren ze in Schotland ook naar de Matthäus Passion?

Woord op zondag
Zondag 8 april (Eerste Paasdag)
09.00 uur, Radio 5

In Woord op zondag eindigt de veertigdagentijd met een van de zeven hoofdzonden: traagheid. De dienst wordt geleid door theoloog Jan Greven.

Te Deum laudamus
Zondag 8 april (Eerste Paasdag)
09.30 uur, Radio 5

Het licht van Pasen breekt door in muzikale composities vol schallend koper en galmende halleluja's.

Schepper & co
Zondag 8 april (Eerste Paasdag)
15.00 uur, Radio 5

Vanaf Pasen aandacht voor de genomineerden van de Ab Harrewijnprijs. De prijs is bedoeld voor mensen en projecten die zich inzetten om armoede en onrechtvaardigheid te bestrijden.

Bring it on!
Zondag 8 april (Eerste Paasdag)
18.00 uur, 3FM

In Schijndel wordt Pasen gevierd met het popfestival Paaspop. Wordt de duizenden bezoekers nog iets bijgebracht van de Paasgedachte of is het puur vermaak?

Stand.nl
Maandag 9 april (Tweede Paasdag)
13.00 uur, Radio 1

In Stand.nl aandacht voor de verantwoordelijkheid van christenen als het om milieu en duurzaamheid gaat.

Plein 5
Maandag 9 april (Tweede Paasdag)
14.00 uur, Radio 5

Hoe wordt Pasen gevierd in de diverse provincies van ons land. Op Tweede Paasdag gesprekken met de Plein 5-correspondenten over lokale Paasgebruiken.

Themakanaal Geloven

Doden zijn niet stil
Vrijdag 6 april (Goede Vrijdag)
20.30 uur, themakanaal Geloven

Leerlingen van middelbare scholen maken een zeer persoonlijke video maken over een overledene. In een speciaal programma op het tv-kanaal Geloven worden de filmpjes getoond en praten de leerlingen en docenten over het maken van deze bijzondere `videomonumenten'. Zij leggen uit hoe belangrijk het is om hun dierbaren te herdenken om zo de herinnering aan hen levend te houden. Doden zijn immers niet stil, zo lang er over hen gesproken wordt.

De jonge Mattheus passie
Vrijdag 6 april (Goede Vrijdag)
21.00 uur, themakanaal Geloven

Een registratie uit van De jonge Mattheus passie. Deze Nederlandstalige versie van Tom Parker's Young Matthew Passion heeft een nieuwe, moderne stijl gekregen door muzikale invloeden als jazz en pop. Met medewerking van diverse gospelsolisten, The New Matthew Band en het Groot Mattheus Koor (meer dan 90 koorzangers).

De stoel
Zondag 8 april (Eerste Paasdag)
22.00 uur, themakanaal Geloven

In De stoel brengt Rik Felderhof samen met majoor Bosshardt een bezoek aan Israël. Ze brengen een bezoek aan de Olijfberg, het graf van Jezus en het meer van Tiberias. Bosshardt vertelt openhartig over haar geloof, het lijden en de diepere betekenis van Pasen. Voor haar is Pasen niet alleen de opstanding van Jezus, maar er ook zijn voor je medemens.