Sail Kampen 2007 groter dan ooit

28.03.2007 / 13:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting sail kampen

Stichting sail kampen

Aftrap vrijdag 6 april met meer dan 50 schepen

Sail Kampen 2007 groter dan ooit

KAMPEN - Een vlootschouw op de IJssel met meer dan vijftig schepen uit alle delen van het land, indrukwekkende verhalen van moderne zeehelden, zeilen met unieke schepen, spectaculaire marinedemonstraties; het is maar een kleine greep uit het uitgebreide programma van Sail Kampen 2007 dat van 6 tot en met 9 april in de Hanzestad wordt gehouden.

Vier dagen lang is er in Kampen van alles te beleven. De organisatie heeft alles in het werk gesteld om een boeiend programma voor een breed publiek te maken. "Natuurlijk mikken we op watersportliefhebbers, maar ook voor families die er met Pasen een leuk dagje tussenuit willen, is Sail Kampen een aanrader", aldus woordvoerder Mariska van Ommen. "In tegenstelling tot voorgaande edities, is er nu ook op de zondag van alles te beleven."

Tijdens de edities van 2001 en 2004 trok Sail Kampen tot 175.000 bezoekers. De verwachting is dat dit aantal zeker kan worden overtroffen. "Van een regionaal evenement zijn we uitgegroeid tot een landelijk en internationaal evenement. Dat zie je terug in het amusementsprogramma met optredens van topartiesten, maar zeker ook in het aanbod van schepen zoals het Utrechts Statenjacht, de Bremer Kogge, de Oostzeevaarders en de moderne zeehelden als Henk de Velde en Jan Wit", aldus Van Ommen.

Sail Kampen start vrijdagavond met de vlootschouw, waarbij de schepen prachtig verlicht stroomopwaarts naar de Kamper stadsbrug varen. Aansluitend kan het publiek genieten van een spetterende straatparade. Vanaf de zaterdag kan het grote publiek langs de IJsselkade en in de Buitenhavens de schepen van dichtbij bewonderen en met een deel ervan een vaartocht maken naar de gloednieuwe Zuiderzeehaven. Ook kan het publiek rekenen op diverse reddingsdemonstraties van de marine. Zij zal met para's, helikopters en snelle marinevaartuigen aanwezig. Andere opvallende nautische activiteiten zijn het officiële NK bungyroeien op maandag en de maritieme markt rondom de Buitenhavens op zaterdag en maandag. Het hele Sail-weekend staat de Oude Buitenhaven en de Koggewerf in het teken van de visserij en het historisch erfgoed. Mensen die Kampen vanuit de lucht willen bekijken, kunnen zich inschrijven voor helikoptervluchten boven de Hanzestad.

Van de festiviteiten op de wal speelt een deel zich af in de evenemententent op het Van Heutszplein. Ook hier is diversiteit troef. Zo laten Kamper bands van zich horen, is er een speciale kindershow en staan optredens op de rol van bekende Nederlands(talig)e artiesten. De tent is ook de plek voor de inmiddels traditionele oecumenische kerkdienst op zondagochtend en daarna een groot gospelconcert.

Op zaterdag wordt er een poging gedaan om met roeisloepen de Kamper Kogge zo ver mogelijk over de IJssel te trekken, zoals dat in de middeleeuwen waarschijnlijk ook werd gedaan. Maandag is het evenemententerrein decor van een groot shantyfestival. Jaarmarkt De Heugte zal die dag, net als drie jaar geleden, direct in verbinding staan met het festivalterrein.

Sail Kampen is uitgegroeid tot een van de grootste maritieme evenementen van ons land. Tijdens de eerste editie in 2002 trok Sail Kampen 100.000 bezoekers, in 2004 waren dit er ruim 175.000. De organiserende Stichting Sail Kampen kan rekenen op de inzet van heel veel vrijwilligers. Sail Kampen wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Kampen, de provincie Overijssel en tientallen sponsoren. Kijk voor het volledige programma op www.sailkampen.nl


---

Noot voor de redactie,