Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Versoepelingen bluetongue

Persbericht | 06-04-2007

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten om versoepelingen voor bluetongue door te voeren. Op 4 april 2007 hebben België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland afspraken gemaakt over het vervoer van herkauwers tussen de verschillende gebieden. Deze afspraken zijn neergelegd in een protocol, dat op 6 april 2007 om 12.00 uur, in werking treedt.

Het is vanaf vrijdag 6 april om 12.00 uur onder voorwaarden toegestaan om herkauwers vanuit het beperkingsgebied naar slachthuizen in vrije delen van Duitsland en Frankrijk te vervoeren. De 'vrije delen' zijn die delen van Duitsland en Frankrijk waar geen maatregelen in het kader van de bestrijding van bluetongue van kracht zijn.

Ook is het toegestaan om herkauwers vanuit het beperkingsgebied naar een bedrijf in vrije delen van Duitsland en Frankrijk te vervoeren. De belangrijkste voorwaarde bij het verplaatsen van herkauwers naar een bedrijf in een vrij deel van Duitsland en Frankrijk is dat de dieren zijn getest met een serologische test of een PCR-test. Op grond van de beschikking moeten de dieren bij een serologische test ten minste 28 dagen en bij een PCR-test ten minste 14 dagen door middel van insecticiden zijn beschermd tegen knutten, voordat het monster, waarmee de test wordt uitgevoerd, mag worden genomen. Op grond van het protocol mag de test ook worden uitgevoerd op een monster dat is genomen bij een dier dat sinds 31 maart 2007 is beschermd tegen knutten. Ook moeten de herkauwers en de vervoermiddelen voorafgaand aan en tijdens het vervoer zijn behandeld met een middel ter wering van knutten.

Voor het vervoer van herkauwers voor het leven uit het 20-kilometergebied naar een bedrijf in het beperkingsgebied van Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg gelden twee regimes. Vleeskalveren mogen worden vervoerd nadat een PCR test met negatief resultaat is verricht. Het bloedmonster moet maximaal 48 uur voor vertrek van het dier zijn genomen. Deze dieren mogen na de mestperiode alleen worden afgevoerd naar een slachthuis. De overige herkauwers mogen onder dezelfde voorwaarden als vanuit het beperkingsgebied naar een bedrijf in vrije delen van Duitsland en Frankrijk. Deze dieren mogen vervolgens ook worden geëxporteerd naar vrije delen van Frankrijk en Duitsland. Hiervoor moeten de dieren wel opnieuw worden getest.

Aan de voornoemde transporten is de voorwaarde verbonden dat op het certificaat, dat de dieren vergezelt, vermeld staat dat het transport in overeenstemming is met het bluetongue protocol van 4 april 2007.

Meer informatie


* Wijziging Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006, 06-04-2007,
12.00 uur