Planningsvrijheid voortgezet onderwijs uitgesteld

vrijdag 06 april 2007

De uitbreiding van de vrijheid van scholen in het voortgezet onderwijs bij de samenstelling van het onderwijsaanbod is met een jaar uitgesteld. Het ministerie streeft ernaar de wet nu per 1 augustus 2008 te laten ingaan.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart (Onderwijs) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat met name de verwerking van het wetsvoorstel door de Adviesgroep vmbo en een omvangrijk advies van de Onderwijsraad voor vertraging zorgen.

Met name dat laatste advies zorgt ervoor dat het wetsvoorstel op diverse onderdelen moet worden aangepast. Daardoor moet het opnieuw voor goedkeuring aan de ministerraad worden aangeboden. Ik moet tot mijn spijt constateren dat indiening in het voorjaar 2007 (en de inwerkintreding per 1 augustus 2007) niet meer haalbaar is. Ik zal mij tot het uiterste inspannen het wetsvoorstel tijdig bij de Tweede Kamer in te dienen met het oog op inwerkingtreding in 2008, aldus Van Bijsterveldt.

Overigens bestaat voor scholen met vmbo die deelnemen aan een zogenaamd regionaal arrangement nu al een zekere mate van planningsvrijheid. De beleidsregel die hierin voorziet, blijft van kracht totdat de wet is aangepast.