Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamerbrief beperkingsgebieden blauwtong 2006

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2007/801 5 april 2007

onderwerp bijlagen

Stand van zaken Bluetongue

Geachte Voorzitter,

In vervolg op de brief van 5 februari 2007 (Tweede Kamerstuk 2006-2007, 30669, nr. 7) informeer ik u met deze brief over mijn besluit om de Regeling beperkingsgebieden blauwtong 2006 aan te scherpen. Deze wijziging is ingegeven door de vondsten van knutten zowel op locaties in Zuid-Nederland als in het noorden van Frankrijk en België. Daarnaast heeft Duitsland gemeld dat het in Landkreis Osnabrück (circa 100 km van de Nederlandse grens) een nieuwe besmetting van blauwtong heeft gevonden bij een sentineldier (verklikkerkoe) dat werd ingezet bij het monitoringsprogramma van blauwtong. Daarmee is de knuttenvrije en blauwtongvrije periode per 30 maart 2007 geëindigd.

Stand van zaken
Bij eerdere wijzigingen in de regeling zijn naar aanleiding van het begin van de knuttenvrije- en blauwtongvrije periode versoepelingen aangebracht in de vervoers- Ministerie van Landbouw, stromen tussen Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Deze waren het Natuur en Voedselkwaliteit gevolg van afspraken tussen de landen, neergelegd in een protocol. Deze landen zijn op Directie Voedselkwaliteit basis van de recente bevindingen tot de conclusie gekomen dat het bestaande protocol en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73 moest worden ingetrokken. Dit betekent dat de daarin vastgelegde versoepelingen in de Postadres: Postbus 20401 vervoersbewegingen tussen deze landen zijn komen te vervallen. Het reguliere regime op 2500 EK 's-Gravenhage basis van de Europese beschikking 2005/393/EG wordt daarmee opnieuw van toepassing. Telefoon: 070 - 3786868 De nationale regeling is hiermee in overeenstemming gebracht. De wijzigingen hebben Fax: 070 - 3786100 betrekking op het vervoer vanuit het 20-kilometergebied en het beperkingsgebied. Op dit moment vindt er overleg plaats met de bovengenoemde lidstaten om te bezien of er niettemin een aantal versoepelingen op dit relatief strenge regime van de beschikking

mogelijk is. Indien dit overleg tot resultaten leidt, zal ik de nationale regelgeving hier direct op aanpassen.

Vervoer vanuit het 20-kilometergebied Voor het vervoer van alle herkauwers (ook jonge dieren) vanuit het 20-kilometergebied naar een bedrijf in de beperkingsgebieden in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg wordt een PCR-test voorgeschreven. Vervoer vanuit het 20-kilometergebied naar vrije delen van Frankrijk en Duitsland is op dit moment niet langer toegestaan.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 5 april 2007 VD. 2007/801 2

Ook export van jonge geiten vanuit het 20-kilometergebied naar Spanje, waarover eerder met Frankrijk en Spanje afspraken waren gemaakt, is niet meer mogelijk. Voorts wordt voorgeschreven dat voorafgaand aan het vervoer vanuit het 20-kilometergebied naar het beperkingsgebied de herkauwers en de vervoersmiddelen worden behandeld met insecticiden.

Het vervoer van herkauwers vanuit het 20-kilometergebied naar een slachthuis in de beperkingsgebieden Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg is niet aan voorwaarden gebonden. Dergelijk vervoer is echter niet langer toegestaan naar vrije gebieden in Duitsland en Frankrijk.

Vervoer vanuit het beperkingsgebied
Vervoer van herkauwers vanuit het beperkingsgebied Nederland naar een bedrijf of slachthuis in de beperkingsgebieden Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg is toegestaan. Dit geldt echter niet langer voor dergelijk vervoer naar vrije gebieden in Duitsland en Frankrijk. Het vervoer vanuit het beperkingsgebied naar vrije lidstaten zoals Spanje of derde landen is alleen toegestaan als de ontvangende lidstaat of het derde land daar toestemming voor geeft.

Insecticiden bij doorvoer
Het gebruik van insecticiden bij doorvoer door het beperkingsgebied of het 20-kilometer- gebied wordt opnieuw voorgeschreven. Het gaat hier om de volgende vervoersstromen, waarbij in elk geval voor binnenkomst in het gebied insecticiden moeten worden gebruikt: · Vervoer van herkauwers vanuit het beperkingsgebied Nederland door het 20-kilometer- gebied naar het beperkingsgebied Nederland;
· Vervoer van herkauwers vanuit vrije gebieden buiten Nederland door het 20-kilometer- gebied of het beperkingsgebied in Nederland naar een locatie buiten Nederland; · Vervoer vanuit een 20 kilometergebied in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg door het beperkingsgebied Nederland naar het 20-kilometergebied.

Op grond van de Europese richtlijn 2000/75 is het bij de bevestiging van een uitbraak van blauwtong voorgeschreven binnen het 20-kilometergebied regelmatig insecticiden te gebruiken. Op 15 december 2006 heeft mijn ambtsvoorganger in de beantwoording van vragen over blauwtong (Tweede Kamerstuk, 2006-2007, 30669, nr. 6) u geïnformeerd over het feit, dat de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA een onderzoek verricht naar de effectiviteit en het gebruik van insecticiden. Mede gelet op het feit dat dit onderzoek nog loopt, heb ik de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer gevraagd met ingang van 1 april 2007 de vrijstelling voor het gebruik van Butox Pour on, Sputop en Tectonik pour-on opnieuw te verlengen. Na publicatie van het rapport van de EFSA zal deze vrijstelling opnieuw worden heroverwogen.

Vaccinatie
Vaccinatie tegen blauwtong is in principe toegestaan volgens de Europese regelgeving. Tegen serotype 8 (het in Noordwest-Europa heersende type) is echter nog geen geschikt vaccin beschikbaar.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 5 april 2007 VD. 2007/801 3

De farmaceutische industrie heeft aangegeven medio 2008 een geschikt (dood) vaccin te kunnen leveren, maar wacht op een duidelijk signaal vanuit de markt. Ik heb het landbouwbedrijfsleven enige tijd geleden in overweging gegeven een kosten-baten- analyse voor het vaccineren te maken.
Ten aanzien van vaccinatie heeft de Europese Commissie aan de EFSA gevraagd een advies uit te brengen. Dit wordt eind april verwacht. Er zijn op dit moment nog geen bruikbare tussenresultaten beschikbaar. Ten aanzien van de vaccinatie zal ik u nader informeren als er meer resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Ik blijf u de komende tijd op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --