Gemeente Tiel


Zaak van de Stad na verhuizing drukker dan ooit

In De Zaak van de Stad is het na verhuizing drukker dan ooit te-voren. Vergeleken met vorig jaar werden in de eerste drie weken na heropening tweeënhalf keer zoveel bezoekers geteld als vorig jaar. In vergelijking met het gemiddelde over de jaren 2002 2006 beliep het aantal bezoekers op de nieuwe locatie 185%.

Op 11 maart jongstleden heropende het Tielse centrum voor Stadspromotie en Centrummanagement op Plein 63, naast de waterpoort. Daarvoor zat De Zaak van de Stad vijf jaar in de Tolhuisstraat. In die jaren groeide het uit tot een gewaardeerd informatiecentrum. Volgens de Leefbaarheidsmonitor van de gemeente Tiel (2005) is 91% van de Tielenaren (zeer) tevreden over de informatie en dienstverlening van De Zaak van de Stad. Inwoners en bezoekers kunnen daar terecht voor informatie over stadsontwikkeling, nieuwbouwprojecten en toeristi-sche attracties. Ook het secretariaat en centrummanagement van ondernemersvereniging Hart van Tiel is gevestigd in De Zaak van de Stad. Alle publiek private inspanningen op het gebied van citymarketing en centrummanagement komen daardoor samen op één punt; een unieke situatie in Nederland.

Aanvankelijk waren naast De Zaak van de Stad ook de ANWB en het VVV gevestigd in de Tolhuisstraat. Het VVV ging echter ter ziele, de ANWB vertrok en De Zaak van de Stad kwam alleen te staan in de Tolhuisstraat. Toen zich de kans voordeed om te verhuizen naar de locatie van het voormalige Flipje Museum aan het Plein (dat is verhuisd naar het naastgelegen Flipje en Streekmuseum Tiel), was de conclusie snel getrokken.

Uit bezoekerscijfers van de eerste drie weken bleek verhuizing een gouden greep. Nooit eerder werden op de oude locatie zulke hoge bezoekersaantallen gehaald. In totaal werden in die drie weken 255 bezoekers geturfd. Dat waren vooral bezoekers uit Tiel voor (uitgebreide) projectinformatie. De grote stroom toeristen zal de komende weken op gang komen. In totaal verwacht De Zaak van de Stad dit jaar ruim 8.000 bezoekers op jaarbasis (drukste jaar tot dusverre: 2004 met 4.400 bezoekers).