Gemeente Alkemade


Gemeente geeft prioriteit aan constructieve veiligheid in het toezicht
06-04-2007
Het bouwen van een woning, bedrijfspand of ander bouwwerk is een duurzame investering en moet daarom kunnen rekenen op een stevig fundament, ook in de meest letterlijke zin. De gemeente heeft in de achterliggende periode het bouwtoezicht vooral op dit onderdeel op het gewenste niveau gebracht en als het gaat om veiligheid dan is het niet wenselijk om hierin concessies te doen.

Bij het indienen van een bouwaanvraag moeten dan ook constructieve gegevens worden aangeleverd, die de gemeente laat toetsen door een deskundig bureau. De constructieve veiligheid is uiteraard van groot belang voor de eigenaar/toekomstige gebruiker, maar ook voor de gemeente in verband met de toetsende verantwoordelijkheid. Voorbeelden uit Maastricht en Amsterdam tonen aan dat het nemen van deze verantwoordelijkheid heel noodzakelijk is.

De gemeente zal er om die reden op toezien dat de constructieve gegevens akkoord zijn bevonden voor de start van de bouwwerkzaamheden. Dit vraagt ook om een goede planning van de aanvrager van de bouwvergunning en diens adviseur (architect en/of aannemer). Als voorbeeld: als u start met de bouw van uw woning na ontvangst van de bouwvergunning moeten de berekening en het palenplan zijn gecontroleerd en door de gemeente akkoord zijn bevonden. Hiervoor is als voorwaarde aan de vergunning opgenomen dat u 3 weken voor de start van de werkzaamheden deze stukken moet indienen bij de gemeente, zodat de toets kan plaatsvinden.

Het staat u uiteraard vrij om de constructieve gegevens al eerder in te dienen, zelfs nog voor dat de bouwvergunning is verleend. Dit heeft zelfs nog de voorkeur, want als u dat doet, heeft u tijdig de beschikking over de gecontroleerde gegevens.

Veilig en constructief bouwen is heel belangrijk voor burger en gemeente. Voor vragen over de constructieve veiligheid kunt u contact opnemen met de medewerkers van de sectie bouwen van de afdeling Wonen en Milieu.