Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Unieke samenwerking maakt Noord- en Oost-Gelderland nog veiliger

Apeldoorn, 06-04-2007 o De regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland, het Openbaar Ministerie en de 22 regiogemeenten gaan bij de aanpak van acht veiligheidsthemas en bij de ontwikkeling van het veiligheidsbeleid intensief samenwerken om de veiligheid in de regio merkbaar te verbeteren. Op vijf april heeft het Regionaal College van Noord- en Oost-Gelderland ingestemd met de praktijkagenda welke de leidraad vormt voor de activiteiten van NOG Veiliger in 2007. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunt het project dat de naam NOG Veiliger heeft gekregen.

NOG Veiliger is het initiatief van het regionaal college dat wordt gevormd door de 22 burgemeesters uit de regio, de korpschef en de hoofdofficier van justitie.De acht veiligheidsthemas zijn: 1. jeugdoverlast, 2. veelplegers, 3. verkeersveiligheid, 4. huiselijk geweld, 5. fietsendiefstal, 6. nazorg ex-gedetineerden, 7. alcoholmatiging en 8. uitgaansgeweld.

Elk district in de regio (Noordwest-Veluwe, Apeldoorn, IJsselstreek en Achterhoek) maakt voor twee van de acht themas een plan van aanpak. Deze aanpak moet bruikbaar zijn voor de andere districten, waardoor niet elke gemeente het wiel rondom elk thema opnieuw hoeft uit te vinden.

Daarnaast gaat het project NOG Veiliger zorgen voor een goede onderlinge afstemming van beleidscycli zodat de plannen en besluitvormingstrajecten elkaar versterken. Dit is een verbetering van de huidige situatie waarin gemeenten, politie en OM afzonderlijk van elkaar beleidsplannen opstellen. Elk beleidsplan heeft een eigen planning en besluitvormingstraject. Nog dit najaar presenteren de gemeenten onderling hun veiligheidsplannen om van elkaars sterke punten te leren en gezamenlijk verbeteringen in het veiligheidsbeleid door te voeren.

Start NOG Veiliger

Het project NOG Veiliger is vrijdag 9 maart tijdens een ambitiebijeenkomst met gemeenten, politie en veiligheidspartners van start gegaan. Samenwerking is het kernwoord van het project. De portefeuillehouder van het project, Hein Bloemen (burgemeester gemeente Berkelland), spoorde de aanwezigen aan te werken aan de onderlinge samenwerking. Denk hierbij in oplossingen in plaats van problemen, was zijn hartenkreet. Hij pleitte er voor de plannen zo te maken dat ze onderling goed vergelijkbaar zijn. De bijdrage van de verschillende partners moet uniform op tafel komen. Dan is een goede onderlinge afstemming van wensen en informatie echt een stap dichter bij.

Op basis van resultaten van deze dag heeft het projectbureau van NOG Veiliger de Praktijkagenda opgesteld die op 5 april door het Regionaal College is goedgekeurd. Nog Veiliger is formeel een project van het Regionaal College van de regio Noord- en Oost Gelderland. Het project loopt van 1 januari tot 31 december 2007.

Zeven besluiten

Het regionaal college voor de Politieregio Noord- en Oost-Gelderland heeft besloten de veiligheid in de regio op tal van terreinen ingrijpend te verbeteren. In een werkconferentie in Dinant zijn door het college zeven besluiten genomen om dit te realiseren. Om dit verder uit te werken en om tot een concrete aanpak voor de acht veiligheidsthemas te komen is het project NOG Veiliger gestart. Hiervoor is een projectbureau opgericht die zich richt op de onderlinge uitwisseling van kennis, op de dialoog tussen de veiligheidspartners en het bij elkaar brengen van de juiste mensen.

Besluiten Conferentie Dinant:

1. Nazorg van ex-gedetineerden: * Iedere burgemeester streeft er naar voor 1 januari 2007 een gemeentelijk contactpersoon aan te stellen gericht op de nazorg van ex-gedetineerden.

2. Basisnetwerk voor de aanpak overlastgevende groepen: * In iedere gemeente functioneert uiterlijk op 1 januari 2007 lokaal een flexibel basisnetwerk gericht op de aanpak van overlastgevende groepen.

3. Structuur en werkwijze aanpak jeugd: * In overleg met het OM wordt gezorgd voor gemeentelijke vertegenwoordiging in het Arrondissementaal Platform Jeugd (AJP), waarbij ieder district is vertegenwoordigd. * Een nader te bepalen lid van het regionale college wordt in het Algemeen Juridische en Bestuurlijke Zaken (AJBZ) vertegenwoordigd. * Voor zowel het APJ als het AJBZ wordt de gewenste rol van de betrokkenen en de te leveren input en output nader bepaald.

4. Beleidsplan politie: * De regiopolitie realiseert in 2007 een politiebeleidsplan voor de periode 2008 2011. * Iedere gemeente realiseert in 2007 een politieveiligheidsbeleid voor de periode 2008 2011.

5. Regio en district samen op weg: * Vanaf januari 2007 verandert de routing rondom de besluitvorming: na bespreking in de beheersdriehoek zijn de districtscolleges aan zet. Vervolgens vindt terugkoppeling plaats in het dagelijks bestuur en ten slotte vaststelling in het regionale college. * Beleidsmedewerkers van vier gemeenten, de politie en het OM verenigen zich in een afstemmingsoverleg.

6. Lokaal integraal veiligheidsbeleid: * Op uiterlijk 1 juni 2007 beschikt iedere gemeente binnen de politieregio Noord- en Oost-Gelderland over een lokaal integraal veiligheidsbeleid.

7. Integrale veiligheid regionaal ingebed: * Ieder district ontwikkelt ten aanzien van genoemde themas een (integrale) aanpak, die via benchmarking kan leiden tot een regionale aanpak.