Openbaar Ministerie

Izaan M. uitgeleverd aan Nederland

Amsterdam, 6 april 2007

De 51 jarige Izaan M., verdachte in de ontvoeringszaak van Claudia Melchers, is door de Braziliaanse autoriteiten uitgeleverd aan Nederland. M. is op donderdag 5 april op luchthaven Schiphol aangekomen en overgedragen aan een Officier van Justitie van het parket Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie ziet Izaan M. als één van de hoofdverdachten in de ontvoeringszaak van Claudia Melchers. Zij werd in september 2005 in Amsterdam-Zuid ontvoerd en twee dagen later in Arnhem vrijgelaten. Izaan M. wordt verdacht van ontvoering, gijzeling en afpersing van Claudia Melchers.

Nadat politie Amsterdam-Amstelland Izaan M. had getraceerd, is hij op verzoek van het Openbaar Ministerie in Amsterdam, in oktober 2005 in Rio de Janeiro aangehouden. In december 2006 heeft het hoogste gerechtscollege van Brazilië unaniem besloten dat Izaan M. aan Nederland kon worden uitgeleverd. Tegen dit besluit heeft Izaan M. geen appèl aangetekend waardoor de uitlevering begin april 2007 mogelijk werd.

Izaan M. is bij aankomst op Schiphol aangehouden en op donderdag 5 april in bewaring gesteld door de Rechter-commissaris te Amsterdam.

Op 16 en 17 april 2007 moet medeverdachte Lorenzo M. zich voor de meervoudige kamer van de rechtbank verantwoorden. Ook Izaan M. is voor die zittingsdagen opgeroepen te verschijnen. Of ook zijn zaak op die dagen inhoudelijk behandeld wordt, staat nog niet vast.

In november 2006 heeft de rechtbank al drie personen in deze ontvoeringszaak veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2,3 en 6 jaar.