Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


brandveilig

Zorginstellingen onvoldoende brandveilig

Nieuwsbericht, 6 april 2007
Close-up van een rookmelder met sprinkler

Brandveiligheid heeft in veel zorginstellingen nog niet de aandacht die het verdient. Dat concludeert het College Bouw Zorginstellingen (CBZ) in een rapport.

Het gaat om een eerste verkenning van de situatie, schrijft het college in het rapport dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Aanleiding voor het onderzoek is de Schipholbrand van 2005. Het ministerie van VWS gaf daarna opdracht om ook in zorginstellingen de brandveiligheid te toetsen.

De ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en verpleging en verzorging zijn de eerste sectoren die zijn onderzocht. Van de circa 2.400 instellingen hebben er 65 meegedaan aan een enquête en zijn er tien bezocht. Bij verder onderzoek zullen ook internaten voor schipperskinderen en instellingen voor jeugdzorg onder de loep worden genomen.

Tekortkomingen
Het college constateert dat in zorginstellingen vaak zaken als brandwerende scheidingswandjes ontbreken, evenals deurdrangers op deuren van beddenkamers. Als die maatregelen zijn genomen, kan een brand zich minder snel verspreiden. Ook worden veel bouwkundige of installatietechnische gebreken niet opgemerkt door de technische dienst.

De personeelsbezetting in de nacht is een ander aandachtspunt. Bij de helft van de instellingen, met name in de verpleging en verzorging en de gehandicaptenzorg, is het niet aannemelijk dat het personeel bij een brandmelding binnen twee minuten ter plekke is en vervolgens binnen twee minuten de kamer kan ontruimen. Deze norm heeft de brandweer geformuleerd.

Vervolgstappen
Staatssecretaris Bussemaker benadrukt in een begeleidende brief dat zij een brandveilige omgeving `erg belangrijk' vindt en zich beraadt over de te nemen vervolgstappen.