Het Nederlandse Rode Kruis

06 april 2007
VN-rapport: mens en dier blijvend kwetsbaar door klimaatverandering

Het rapport, getiteld Impact, aanpassingen en kwetsbaarheid benadrukt dat de steeds extremere weersomstandigheden en de daaruit ontstane natuurrampen, de meest kwetsbare mensen treft. Het is voor de mens moeilijk zich hieraan aan te passen. Er dreigt in de toekomst zelfs een watertekort voor 1 miljard mensen.

Klimaatverandering hoog op de agenda
De VN roept regeringen en hulporganisaties op te blijven investeren in het terugdringen van de risicos. De Internationale Federatie van het Rode Kruis probeert in diverse landen de bewustwording van de klimaatverandering te vergroten en mogelijkheden aan te reiken hoe het risico kan worden verkleind. Zo heeft het Rode Kruis in Vietnam bijvoorbeeld mangroves geplant om de dijken langs de kustlijn te versterken en het land te beschermen tegen tropische stormen. Ook organiseert ze workshops over rampenbestrijding, zodat de lokale bevolking leert hoe ze zich zo goed mogelijk tegen stormen, overstromingen en droogtes kan beschermen.

Madeleen Helmer, hoofd van het klimaatcentrum van het Rode Kruis: Klimaatverandering is één van de grootste gevaren van deze eeuw. We mogen het niet ontkennen en moeten dus ook handelen.