VVD


6-4-2007

VVD-fractie is tegen censureren Koran

In het artikel 'De Koran getoetst aan de westerse beschaving en rechtsorde' van M.S.H. Frankenvrij in het Liberaal Reveil, laat de schrijver weten dat hij vindt dat islamitische redacteuren de 'primitieve, haatdragende en ongenuanceerde' Koran moeten herschrijven.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer distantieert zich uitdrukkelijk van het artikel. Kamerlid Henk Kamp vindt niet dat de Koran op zichzelf moet worden herschreven, omdat de teksten passen in de context van de tijd - de zesde eeuw - waarin ze zijn geschreven. "Als je dat wilt veranderen moet je straks ook het Wilhelmus herschrijven."

Wel vindt VVD-woordvoerder Henk Kamp dat het goed zou zijn als ook de "grenzen van de verlichting" door moslims opgezocht zouden worden zodat door discussies de interpretatie van de Koran wordt aangepast aan deze tijd.

In het artikel "De Koran getoetst aan de westerse beschaving en rechtsorde" van M.S.H. Frankenvrij in het Liberaal Reveil wordt de vergelijking gemaakt tussen de Korantekst (geschreven tussen 611-632) en de westerse samenleving van de 21ste eeuw.

In delen van de Koran wordt opgeroepen om afvalligen te bestrijden net zo lang tot er nog maar één godsdienst i.c. de Islam is. De vergelijking van de schrijver dat alle moslims hiertoe worden opgeroepen en dat op die manier onze samenleving ernstig gevaar loopt gaat mank. Het overgrote deel van de in West-Europa wonende moslims leven geven geen gehoor aan deze oproep omdat dat niet meer van deze tijd is. Dit is ook precies wat Henk Kamp als kritiek op dit artikel heeft. De auteur van het artikel doet dan ook de oproep om de geweldadige teksten van de Koran te censureren en deze op die manier aan te passen aan de huidige tijd. "Wat de Koran betreft zou een praktische, accomoderende oplossing kunnen zijn dat daarvan (door islamitische redacteuren) een legae versie wort vastgesteld, waarin alle opwekkingen tot haat en tot het plegen van misdrijven zijn geëlimineerd.", aldus Frankenvrij.