Modint


p e r s b e r i c h t

Tapijt sector volop in beweging

Nederlandse Tapijtindustrie klaar voor de toekomst? Zeker... er zijn volop kansen en innovaties in zicht!

In opdracht van de Rabobank heeft de Erasmus Universiteit een branche studie opgesteld over de Nederlandse Tapijtindustrie. Na de USA en België is Nederland de derde producent en distributeur van tapijt ter wereld! Jaarlijks wordt in Nederland maar liefst voor ruim 850.000.000 omzet in tapijt gerealiseerd. Qua volume is dat ruim 180 miljoen m2 tapijt! Hiervan wordt 85% geëxporteerd. Echt iets waar een klein land trots op kan zijn. Tijdens de presentatie bleek dat Nederland een nog grotere rol kan spelen op de internationale markten, als er maar keuzes worden gemaakt. Kies voor het massasegment en stel de productiecapaciteit ter beschikking aan derden. Of kies voor het topsegment waarin hoge toegevoegde waarde de boventoon speelt. Behalve deze suggesties deed De Erasmus Universiteit een aantal concrete voorstellen om de toekomst beter in te gaan. Denk aan nauwere samenwerking in de keten, verdere profilering van Nederland als tapijtland en verbetering van het internationale imago van tapijt uit Nederland.

De directeur van de Verenigde Nederlandse Tapijtfabrikanten (VNTF, onderdeel van MODINT), de heer Jos Wesselink, reageerde positief op het verschijnen van deze studie en heeft toegezegd een aantal strategische aanbevelingen collectief op te pakken. Brandsters, een 'ideation' bureau, presenteerde 10 initiatieven die zowel als branche maar ook door de individuele bedrijven kunnen worden ingezet om als massaproducent of als innovatieve speler de toppositie in de wereld te gaan bereiken. Om de innovatieve slagkracht van de BV Nederland aan te wakkeren stelde Brandsters voor een Tapijt Innovatie Prijs (TIP) toe te kennen voor het beste INNOVATIE idee. De burgemeester van Zwartewaterland, de heer Arco Hofland, nam dit ter harte en adopteerde deze TIP 2008 en stelde een bedrag van E 10.000,-- beschikbaar om het idee ten uitvoer te brengen. Deze Award zal in januari 2008 voor de Domotex in Hannover worden toegekend en de ideeën zullen op de beurs worden gepresenteerd.
Zwartewaterland heeft binnen haar stadsgrenzen het leeuwendeel van alle tapijtfabrieken van Nederland en wil deze sector graag stimuleren om zich nog verder te ontwikkelen.