Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Alicante, Spanje

Brief van Belangengroep KB 746 te Alicante, Spanje

Kamerstuk, 5 april 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z-CB-U-2749864

5 april 2007

Naar aanleiding van de brief van 11 januari 2007 van Belangengroep 746 te Alicante, Spanje, heeft de vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport mij verzocht te reageren op de in deze brief vervatte klacht omtrent de afgifte van E-121 formulieren door het College voor zorgverzekeringen. Deze formulieren hebben in Spanje wonende verdragsgerechtigden nodig om in Spanje zorg te kunnen krijgen. Volgens de Belangengroep KB 746 worden de formulieren nog steeds pas na maanden verstrekt.
Naar aanleiding van deze klacht heb ik mij met het College voor zorgverzekeringen verstaan over de stand van zaken met betrekking tot de afwikkeling van de correspondentie uit het buitenland.

Afgifte van een formulier E-121 maakt deel uit van het proces van inschrijving van een verdragsgerechtigde. Het CVZ heeft mij medegedeeld dat een juiste en volledige aanvraag voor een formulier E-121 meteen wordt afgehandeld. Indien de aanvraag niet juist of incompleet is, krijgt betrokkene antwoord op de vraag waarom er geen afgifte kan plaatsvinden. Het proces van inschrijving was in de derde week van februari bij tot en met 1 februari 2007.

Het CVZ heeft mij medegedeeld dat de oude voorraad poststukken binnen de toegezegde termijn van 16 maart 2007 verwerkt is. Een en ander betekent dat -in combinatie met de reeds eerder ingevoerde dagverwerking van binnenkomende poststukken (met een verwerkbare voorraad van ca. twee weken)- er thans geen sprake meer is van achterstanden bij de verwerking van poststukken inzake buiten Nederland wonende verdragsgerechtigden is.

In het AO van 5 oktober 2006 is toegezegd dat uw Kamer zou worden geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de buitenlandactiviteiten van het CVZ. Met deze brief kom ik tegemoet aan deze eerdere toezegging.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink