Provincie Groningen

Groningen Europees energiebesparingsproject van start in Groningen 6 april 2007

Project Wonen ++ draagt ook in europa bij aan CO2 reductie

Op het provinciehuis van Groningen vond op 3, 4 en 5 april jl. de startbijeenkomst plaats voor het Europese project IMPLEMENT gericht op energiebesparing bij bestaande woningen. Eerder bleek het project Wonen++ van de provincie Groningen een groot succes: zo'n 500 huishoudens zijn voorzien van een zogenaamd Energie Prestatie Advies. In een EPA krijgen bewoners advies over (snel terug te verdienen) energiebesparende maatregelen zoals bodemisolatie of dakisolatie. Het Groninger project Wonen++ krijgt al navolging in Drenthe en in de Randstad. En nu is dus een project gestart gericht op Europese uitbreiding.

IMPLEMENT
In het Europese project IMPLEMENT organiseren de 7 deelnemende landen een nationale campagne om energiebesparing te stimuleren. Op deze manier kunnen we kennis opdoen en uitwisselen over hoe huiseigenaren gemotiveerd en geïnteresseerd raken voor investeren in energiebesparing. De provincie Groningen wil zo'n 32.000 huishoudens in de provincie Groningen aanschrijven in het kader van deze campagne. De verschillende campagnes worden vervolgens vergeleken naar opzet en resultaat. Alle Europese landen kunnen gebruik maken van 'de goede voorbeelden' bij het stimuleren van energiebesparing voor woningen in hun eigen land. Naast Nederland doen Duitsland, Estland, Tjechië, Italië, Denemarken en Hongarije mee. IMPLEMENT wordt betaald uit het Europees programma Intelligent Energy for Europe (IEE).

Wonen++
Het Groninger project Wonen++ brengt energiebesparing- en duurzame energiemogelijkheden in de bestaande bouw in de provincie Groningen in praktijk. Het gaat om toepassingen op het gebied van zonne-energiesystemen, balansventilatie met warmterugwinning, woningisolatie en het instellen van de cv (waterzijdig inregelen). Alle aanpassingen beginnen bij een zogenaamd Energie Prestatie Advies. In een EPA krijgen bewoners advies over (snel terug te verdienen) energiebesparende maatregelen zoals bodemisolatie of dakisolatie. Het Groninger project Wonen++ krijgt al navolging in Drenthe en in de Randstad.

6 april 2007