Gerechtelijke organisatie

Gedeeltelijke vrijspraak in 'Nuenense moordzaak'

's-Hertogenbosch, 6 april 2007 - Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft vandaag de verdachte in de `Nuenense moordzaak' vrijgesproken van moord op zijn echtgenote Bebe Paña. Het hof heeft de man wel veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het bezit van kinderporno en het begraven en verbergen van het lichaam van zijn echtgenote. Begin vorige week is de voorlopige hechtenis van de verdachte al opgeheven.

Het verbergen van het lichaam rekent het hof de man zwaar aan, omdat hij daardoor de nabestaanden van zijn echtgenote, die lange tijd in onzekerheid verkeerden over haar lot, extra leed heeft toegebracht.

De nu 51-jarige man werd er van verdacht zijn Filippijnse echtgenote in januari 2001 in hun woning te Nuenen van het leven te hebben beroofd. Bij de sectie op het lichaam van Bebe Paña constateerden pathologen van het NFI een breukje in het strottenhoofd en bloedstuwing in de rotsbeenderen van Bebe Paña. Volgens het openbaar ministerie waren dit aanwijzingen dat zij door verstikking ten gevolge van samendrukkend geweld op de hals (verwurging) of door het anderszins belemmeren of onmogelijk maken van de ademhaling (smoren) om het leven was gebracht.

De verdenking dat de verdachte zijn echtgenote had gedood werd versterkt door het gegeven dat hij haar lichaam in de tuin van hun woning en later onder de vloer van de woning van zijn tweelingbroer had begraven.

Tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep op 21, 22 en 23 maart 2007 heeft het hof verschillende deskundigen op de gebied van de forensische pathologie en radiologie gehoord. Op grond van hun rapporten en verklaringen komt het hof tot de conclusie dat een breukje in het strottenhoofd van Paña onwaarschijnlijk is en dat ook onzeker is of sprake was van bloedstuwing in de rotsbeenderen. Maar zelfs als dat wel het geval was, kan daaruit niet worden afgeleid dat sprake was van verwurging of smoren, zoals in de tenlastelegging omschreven. Immers, zo stellen deskundigen, bloedstuwing in de rotsbeenderen kan talrijke andere oorzaken hebben gehad, waaronder suïcide. Het hof kan daarom niet uitsluiten dat de verklaringen van de verdachte, dat hij zijn echtgenote dood op bed heeft aangetroffen met een plastic zak over haar hoofd, op waarheid berusten.

De rechtbank 's-Hertogenbosch veroordeelde de verdachte in 2006 tot 12 jaar gevangenisstraf. LJN AX9637

LJ Nummer

BA2386

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 6 april 2007 Naar boven