Provincie Limburg

Twee delegaties chinezen bezoeken Limburg in het voorjaar In oktober 2006 heeft een Nederlandse delegatie van de Provincies

Limburg en Brabant, het Ministerie van LNV en intermediaire organisaties, Sjanghai (China) bezocht. Dit werkbezoek stond in het teken van een eerste bestuurlijke oriëntatie op de internationale positionering van de Euregio en onze economische clusters van kracht (Versnellingsagenda) in China. Naar aanleiding van dit succesvolle bezoek zijn een drietal tegenbezoeken van Chinezen georganiseerd waarbij diverse projecten in de Euregio op het gebied van Automotive, Health Care & Cure en Agro Food worden gepresenteerd. Het eerste bezoek van Dr. Chen (Health Care & Cure) heeft in maart plaatsgevonden. Op 10, 11 en 12 april bezoekt een tweede delegatie Chinese ondernemers Limburg. Dit bezoek staat in het teken van Automotive en Health Care & Cure. Later in het voorjaar bezoekt een derde delegatie Chinezen Limburg in het kader van Agro Food. De bezoeken vinden plaats in het kader van een bestuurlijke oriëntatie op samenwerking met China.

De Chinese tegenbezoeken zijn vooral gericht op het wekken van interesse voor de automotivebranche, Health Care & Cure en Agro Food binnen de Euregio. Samenwerking met de Chinezen is het verst gevorderd op het gebied van Agrofood. Limburgse en Brabantse ondernemers zijn samen aan de slag met de realisatie van een toonaangevend agropark op een eiland aan de kust van Sjanghai. Dat gebeurt in samenwerking met de ontwikkelingsmaatschappij van Sjanghai.

In 2005 had China 7% van de wereldmarkt in handen. De verwachting is dat in 2025 China 20% en in 2050 32% van de wereldmarkt in handen heeft. Gezien dit gegeven moeten we China serieus nemen. Het vergroot het blikveld en draagt bij aan de bewustwording van de andere kant van de globalisering. Het gaat om nieuwe verbindingen te leggen waarmee we het wegtrekken van industrie naar lageloonlanden niet als een bedreiging zien, maar als een kans om nieuwe werkgelegenheid te creëren en om de bewustwording van internationale acquisitie en samenwerking te delen.

6-4-2007 15:53