AutoRai

Kia onthult nieuwe KND-4 concept SUV op de Autoshow van Seoel

(4/6/2007)
Kia Motors Corporation toonde donderdag 5 april jl. de volledig nieuwe KND-4 conceptauto voor het eerst aan het wereldwijde publiek tijdens de Seoel International Motor Show. De nieuwe SUV conceptauto is ontworpen om de unieke karaktereigenschappen van Kia als toonaangevend merk in de marktsegmenten van de 4x4âs en RV-autoâs opnieuw inhoud te geven.

De Kia Concept straalt een dynamiek en kracht uit en belichaamt een sterk gevoel van individualiteit. Hoewel het duidelijk een echte conceptauto betreft, is de driedeurs, 4.466 mm lange KND-4 in de kleur Luminous Green een compacte SUV die een stoutmoedige hint geeft naar hoe toekomstige SUV-modellen van Kia eruit zouden kunnen zien.

De KND-4 is de eerste Kia die de hernieuwde passie van het bedrijf demonstreert voor âDesignologyâ (Design & Technology), de voortdurende toewijding om autoâs te produceren die zowel stilistisch fraai als technologisch geavanceerd zijn.

âDe KND-4 is een opwindende auto die laat zien hoe de stylingfilosofie van Kia in toenemende mate een verfijnd karakter draagt. De geavanceerde technologieën zullen onze toekomstige producten een zo mogelijk krachtiger en een nog meer onderscheidende aanwezigheid op de weg verlenen,â aldus de heer Yong-Kwan Kim, Senior Executive Vice President en COO van Kia Motors Corporation. âIn de toekomst zullen elementen van deze concept-SUV verwerkt worden in onze nieuwe productgeneraties, waarmee de aanhoudende, wereldwijde populariteit van onze competitieve 4x4-modellen versterkt zal worden.â

Het exterieur van de KND-4 is ontworpen om consumenten aan te trekken die vrijheid en een actieve levensstijl aanhangen, waarbij de traditionele afbakening tussen stadsautoâs en vrijetijdsautoâs vervaagt. Hierdoor is een SUV ontstaan die zich in iedere omgeving thuisvoelt. De slanke, afgeronde voorpartij is voorzien van LED-koplampen en forse wielkasten die de grote 20-inch wielen met 245/40 R20 laagprofielbanden huisvesten. De wielen steken buiten de carrosserie.

De geprononceerde flanklijn, de vormgeving van de ruitomlijsting en de forse C-stijl verlenen de KND-4 een dynamische flair. De achterruit over de volledige breedte benadrukt de interieurruimte en zorgt eenvoudigweg voor een contrast met de complexe vormgeving van de LED-achterlichtunits. De korte overhang voor en achter en een hoge bodemvrijheid staan borg voor uitstekende off-road capaciteiten.

Op de toekomst gericht hightech interieur
Het interieur van de KND-4, met vier aparte stoelen voor de inzittenden, is toekomstgericht door de vloer, het dashboard en de deurpanelen, die zijn afgewerkt met metallic lak. Deze indruk wordt versterkt door de indirecte verlichting die wordt weerkaatst door deze metallic lak en die zorgt voor een opwindende sfeer in het inzittendencompartiment.

Het interieur is uitgerust met de meest geavanceerde IT-technologie die momenteel beschikbaar is. Deze zorgt voor allerhande informatie voor de bestuurder, zowel over de auto als over de omgeving. De middenconsole wordt gedomineerd door een AMOLED-beeldscherm van de nieuwste generatie. AMOLED staat voor Active-Matrix, Organic Light Emitting Diode en kenmerkt zich door een flinterdun scherm, een ultrabrede gezichtshoek en een zeer hoog contrast.

De KND-4 biedt de bestuurder de mogelijkheid om zowel de Bluetooth als de Blu-ray (high density optical disc) technologieën te bedienen middels multifunctionele knoppen op het stuur. Ook de geluidsinstallatie, voorzien van een ingebouwde harde schijf, kan vanaf het stuur worden bediend. Blu-ray biedt een geheugen dat tien maal groter is dan dat van een reguliere DVD.

De KND-4 wordt aangedreven door een 2.2-liter VGT-dieselmotor, die alle vier de wielen aandrijft via de meest recente versie van Kiaâs Active Torque Transfer systeem (ATT), dat onder gladde omstandigheden voor de best mogelijke tractie automatisch de aandrijfkracht verdeelt over alle wielen.

De SUV conceptauto, die is ontworpen en gecreëerd door het Kia Namyang Design Centre, dat van absolute wereldklasse is en waarvan tevens de KND-4 modelaanduiding is afgeleid, demonstreert dat Kia inderdaad beschikt over âThe Power to Surpriseâ.

KND-4 afmetingen
Totale lengte: 4.466 mm
Wielbasis: 2.630 mm
Breedte: 1.860 mm
Lengte: 1.600 mm