Groen!

Brussel, 6 april 2007

Klimaat: Groen! wil weg van de doemscenario's

Effecten klimaatverandering tegengaan kan enkel met ambitieus klimaatbeleid

Het VN-klimaatpanel vergaderde deze week in Brussel en presenteerde een nieuw rapport. Het eerste rapport van eerder dit jaar toonde aan dat de klimaatverandering sterk bezig is, en dit vooral door de menselijke activiteiten. Het nieuwe rapport waarschuwt voor de impact van klimaatverandering, vandaag en morgen. Het rapport toont dat we dringend moeten ingrijpen, willen we de ergste gevolgen tegenhouden. Groen! kiest niét voor deze doemscenario's. De ergste gevolgen van klimaatverandering tegengaan kan, als de politieke wereld tenminste eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt. Groen! kiest voor een ambitieus klimaatbeleid, dat de ergste gevolgen van het versterkt broeikaseffect kan tegengaan, onze energieonafhankelijkheid versterkt en dat zorgt voor lagere energiefacturen voor iedereen.

"Wetenschappers zeggen al langer dat de uitstoot door westerse economieën gemiddeld met 80 à 90% zal moeten afnemen" stelt Els Keytsman. "Dit wetenschappelijke gegeven, dat ook erkend wordt door het VN-milieuprogramma, valt onmogelijk te verzoenen met ongelimiteerde economische groei. Een klimaatbeleid vraagt dus meer dan wat groene correcties, het gaat om een ecologische omslag." De strijd tegen de klimaatsverandering dwingt ons de groeidwang te verlaten en te kiezen voor een ecologische economie. In 2050 kan onze economie gebaseerd zijn op schone en hernieuwbare energie. Daarvoor is niets meer nodig dan duidelijke en consequente beleidskeuzes. Technieken en technologie staan klaar. Alleen de politieke moed om ervoor te kiezen, ontbreekt. Overheden kunnen consequent kiezen voor energiebesparing, energie-efficiëntie en energievernieuwing. Minder energieverbruik, minder energieverslindende productiewijzen en een minder gecentraliseerde productie van energie en elektriciteit maken de keuze voor hernieuwbare energiebronnen op basis van zon, wind, water, en duurzame biomassa mogelijk. "Die omslag is niet evident, maar wel realistisch. Wie die uitdaging niet aangaat, kiest de facto voor een doemscenario" weet Bart Staes.

Groen! wil concreet :
1% van het BNP besteden aan klimaatinvesteringen in eigen land concrete klimaatdoelstellingen in een Klimaatwet: minstens 3% jaarlijks minderuitstoot, 30% minder tegen 2030, 50% minder tegen 2050 om uiteindelijk te komen tot 80 à 90% minder uitstoot tegen 2050 deze wet bevat ook concrete doelstellingen voor de inzet van hernieuwbare energiebronnen: 30% hernieuwbare energiebronnen tegen 2050, 50% tegen 2050 de bestaande federale energiefondsen zoveel mogelijk omvormen tot één Sociaal Klimaatfonds voor energie-efficiënte investeringen een ambitieus isolatieprogramma: 400.000 energie-audits, gespreid over 10 jaar, gratis energieleningen voor wie de woning renoveert, en de registratierechten omvormen tot een Klimaatkrediet enkel nog kwaliteit op de markt toelaten: betere productnormen zodat voor elke consument energiezuinige toestellen en elektro binnen het bereik liggen een vice-premier voor Energie, Klimaat, Leefmilieu die ook bevoegd is voor Duurzame ontwikkeling. Een minister die weegt op het kernkabinet en de regering, en die de coördinatie met de gewesten verzorgt. Groen! kiest niet voor een doemscenario, maar roept iedereen op om rond de tafel te gaan zitten om samen de klimaatverandering tegen te gaan: sociale partners, het ruime middenveld, alle overheden. Een pact van het niveau van het sociaal pact van net na Wereldoorlog II, toen de krijtlijnen voor onze sociale zekerheid in wetten werd gegoten. "We roepen iedereen op om een ecologisch klimaatpact te sluiten. Alleen als iedereen samenwerkt kunnen we de ergste gevolgen van klimaatverandering tegengaan." besluiten Staes en Keytsman.

Bart Staes, Europees parlementslid Els Keytsman, beleidsmedewerker en kandidaat Kamer (2de plaats Oost-Vlaanderen)