Twee bejaarde Bahai vrouwen vermoord


06.04.2007 / 17:14 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Nationaal baha'i centrum

Nationaal baha'i centrum

persbericht
Den Haag, 6 april 2007


Gisteren werd bekend dat op 16 februari jl. mevrouw Akhdari, een 85-jarige volgelinge van het Bahá'í-geloof, in Iran is vermoord. Een dag later, op 17 februari, werd mevrouw Deghani, een 77-jarige bahá'í-vrouw, op wrede wijze aangevallen door een gemaskerde indringer in haar huis in de provincie Isfahan. Zij stierf op 7 maart 2007 aan haar verwondingen. De twee vrouwen zijn geen familie van elkaar. Noch de daders, noch motieven zijn bekend.

Terwijl het motief voor deze moorden tot op heden onbekend is, wijzen de bahá'ís in Iran erop dat de overeenkomst tussen de twee moorden alarmerend is. Beide slachtoffers zijn oudere vrouwen die, op het tijdstip van de overval alleen in hun huis waren en beiden werden meedogenloos aangevallen. Het lichaam van mevrouw Akhdari werd in haar huis gevonden, met haar handen en voeten gebonden en een prop in haar mond. Mevrouw Deghani werd midden in de nacht uit haar huis gelokt en aangevallen met een hark. Zij liep gebroken handen en ribben op, had hoofdwonden en ernstig letsel aan haar lever en nieren. Zij overleed tweeënhalve week na de aanval op 7 maart 2007.

Verstikking
Duidelijk is dat er sinds lange tijd sprake is van een door de Iraanse overheid georkestreerde 'verstikking' van de Bahá'í-gemeenschap. Er zijn systematische bedreigingen, lastercampagnes via staatsmedia, confiscatie van middelen en goederen, arrestaties, het schaduwen van bahá'ís, studenten die niet mogen studeren, en nu ook zelfs basisschoolkinderen die door hun eigen leerkrachten worden geïntimideerd en bespottelijk gemaakt en soms van school worden weggestuurd.

De Verenigde Naties en ook de Nederlandse regering veroordelen de mensenrechtenschendingen van deze grootste, religieuze minderheidsgroepering in Iran.

Het internationale Iran Human Rights Documentation Center rapporteerde in januari 2007 uitgebreid over de vervolgingen van de bahá'ís in Iran. De conclusie van het IHRC is dat de bahá'í-gemeenschap in Iran binnen afzienbare tijd een nieuwe cyclus van onderdrukking en geweld zal ondergaan.