Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


6 april 2007

Vragen van het lid Griffith (VVD) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over politie die betaalt voor bloed en speeksel. (Ingezonden 15 maart 2007)

Vraag 1. Kent u het artikel `Politie betaalt voor bloed en speeksel'?
1)

Ja.

Vraag 2. Is het waar dat automobilisten in Enschede van de politie geld hebben gekregen voor bloedmonsters en speekselmonsters? Hoeveel is hiervoor per monster betaald?

Nee.

Tegelijk met een reguliere alcoholcontrole uitgevoerd door de politie heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderzoek gedaan naar het drugs- en geneesmiddelengebruik van automobilisten. Dit onderzoek gebeurt in opdracht van de Europese Commissie, in het kader van het EU-brede onderzoeksprojectproject DRUID (DRriving Under the Influence of Drugs, alcohol and medicines).

Tot grote tevredenheid van de politie Twente verkeerde geen enkele gecontroleerde bestuurder onder invloed van alcohol.

Vraag 3. Hoeveel automobilisten hebben geld van de politie ontvangen? Hoeveel heeft de politie totaal uitgekeerd aan de automobilisten?

Geen enkele automobilist heeft geld van de politie ontvangen. Automobilisten die op vrijwillige basis aan het SWOV-onderzoek meewerkten, ontvingen van SWOV-onderzoekers EUR 10 voor het afstaan van een bloedmonster en, als ze daartoe niet bereid waren, EUR 5 voor het afstaan van een speekselmonster. Het verstrekken van deze kleine vergoedingen voor de tijd en moeite van de proefpersonen maakt deel uit van de door de Europese Commissie goedgekeurde onderzoeksopzet. De vergoeding moet proefpersonen stimuleren aan het onderzoek deel te nemen, zodat de betrouwbaarheid van de uiteindelijke onderzoeksresultaten zo min mogelijk te lijden heeft onder non-respons.

In totaal zijn 454 bestuurders (verplicht) door de politie getest op alcoholgebruik. Van hen hebben er 70 (vrijwillig) meegewerkt aan het SWOV-onderzoek; 60 van hen hebben een bloedmonster afgestaan en tien een speekselmonster. Drie bestuurders weigerden medewerking aan het SWOV-onderzoek.

Vraag 4. Deelt u de mening dat dit een onjuiste besteding van belastinggeld is?

De SWOV is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat voor dit onderzoek geld van de EU krijgt. Het onderzoek moet inzicht geven in het gebruik van drugs en geneesmiddelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, in de risico's daarvan voor de verkeersveiligheid en in de mogelijkheden om het gebruik van gevaarlijke stoffen in de toekomst efficiënt aan te pakken, o.a. via wetgeving, politietoezicht en voorlichting.

Vraag 5. Tot wanneer worden de monsters bewaard en waar worden ze opgeborgen?

De monsters worden bewaard tot uiterlijk het einde van het onderzoek, dat voorzien is voor eind 2010. De monsters worden bewaard bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Overigens zijn alle monsters anoniem en dus niet te herleiden tot individuele personen.

Vraag 6. Voor welk doeleinde zullen de monsters gebruikt worden?

Doel van het onderzoek is om een representatief beeld te krijgen van het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen in Nederlandse verkeer. Het onderzoek moet leiden tot betrouwbare en praktische opsporingsmethoden voor drugs en medicijnen.

De monsters worden door het NFI geanalyseerd op de aanwezigheid van de meest gebruikte drugs en een aantal benzodiazepines (geneesmiddelen die inwerken op het centrale zenuwstelsel, voornamelijk slaap- en kalmeringsmiddelen en angstremmers).

Vraag 7. Hebben in het verleden vaker dergelijke acties plaatsgevonden en zullen deze in de toekomst ook vaker voorkomen?

Het SWOV-onderzoek wordt uitgevoerd in zes politieregio's, te weten: Amsterdam-Amstelland, Twente, Groningen, Hollands Midden, Gelderland-Zuid en Midden- en West-Brabant. Het onderzoeksmetingen in het verkeer lopen tot in de tweede helft van 2009.


1) www.nu.nl (extern) , 10 maart 2007, 17:25 uur.