Sail Kampen laatste halte Henk de Velde voor nieuwe expeditie

Broers en vonk

23 januari 2006

Moderne zeehelden van de partij tijdens Sail Kampen 2007

Sail Kampen laatste halte Henk de Velde voor nieuwe expeditie

KAMPEN - Tijdens Sail Kampen 2007, dat in het Paasweekeinde van 6 tot en met 9 april in de Hanzestad wordt gehouden, neemt solozeiler Henk de Velde afscheid van zijn geboortestreek. Iedereen kan zijn bijzondere trimaran Juniper tijdens het maritieme evenement van dichtbij bekijken. Ook zal de rasavonturier enkele lezingen verzorgen. Na Sail Kampen maakt de geboren en getogen IJsselmuidenaar zijn schip klaar voor zijn nieuwe zeilexpeditie, die naar eigen zeggen '4 of 40 jaar kan duren'.

Sail Kampen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste maritieme evenementen van ons land. Het publiek kan tientallen grote en kleine zeilschepen bezichtigen. Met een deel van de schepen kan het publiek varen over de IJssel en het Ketelmeer. Onder de deelnemers zijn dit jaar veel bijzondere schepen zoals het Utrechts Statenjacht, de Kamper Kogge, de Oostzeevaarders, de Bremer Kogge, de laatste Enterse Zomp, driemasters, botters, sloepen slepers en opduwers. Daarnaast vormt Kampen tijdens Sail onder meer het decor voor demonstraties van de Koninklijke Marine, het Nederlands Kampioenschap Bungyroeien en optredens van bekende landelijke en regionale artiesten. Tijdens de eerste editie in 2002 trok Sail Kampen een kleine 100.000 bezoekers, in 2004 waren dit er bijna 200.000.

Henk De Velde kijkt ernaar uit om zijn trimaran aan het grote publiek te presenteren. "Deelname aan deze Sail heeft voor mij een speciale betekenis. Het voelt aan als een soort afscheid van mijn geboortegrond. Na april begint de zomer en maak ik mijn scheepje klaar voor de reis. Ik wil de eilanden bezoeken waar ik tijdens mijn vorige expedities langs ben gezeild, eilanden waar Boudewijn Büch nooit is geweest. De reis kan 4 of 40 jaar duren..." Hij verheugt zich op het Kamper Sailweekend. "Het lijkt mij een prachtig gezicht om mijn moderne Juniper naast historische kogges, traditionele botters en andere zeilschepen te zien liggen. Gedurende het hele weekend ben aanspreekbaar op of rond mijn schip."

Tijdens Sail Kampen zijn diverse andere bekende zeezeilers van de partij. Solozeiler Jan Wit zal op zondag op de Koggewerf vertellen over zijn zeilavonturen met zijn Bastaerd van Campen. Wit kwam met zijn schip overal ter wereld en werd in 1992 en 1996 door de stichting Kaapvaarders geëerd met de prestigieuze Kaap Hoorn Trofee. Ook zeezeiler Gerrit van der Veer is opvallend aanwezig. Hij maakte naam met de Antarcticareizen met zijn zeilschip Meander. Op de eerste dag van Sail wordt zijn nieuwe salonschip De Veerman van Kampen gedoopt. Met deze voormalige vrachtvaarder gaat hij de komende jaren varen naar stadjes en dorpen langs de voormalige Zuiderzee. "Ruim 28 jaar heb ik overal gezeild. Van de Oostzee tot Antarctica. Dit heeft schitterende herinneringen achtergelaten. Sail markeert voor mij het begin van een nieuw avontuur, met Kampen als thuisbasis. De Veerman van Kampen verwijst naar mijn grootvader Jan Diender, die van 1921 tot en met 1943 veerman was tussen Kampen en Kampereiland. Wij willen zijn naam levend houden." Kijk voor alle informatie over Sail Kampen 2007 op www.sailkampen.nl


---

Noot voor de redactie,