Radboud Universiteit Nijmegen


Mr. dr. Piet Hein van Kempen benoemd tot hoogleraar Rechten van de Mens

Mr. dr. P.H.P.H.M.C. (Piet Hein) van Kempen (1969, Goirle) is met ingang van 1 maart 2007 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Rechten van de Mens. Mr. Van Kempen is sinds 2003 als universitair hoofddocent strafrecht verbonden aan de Radboud Universiteit.

Piet Hein van Kempen studeerde van 1991 - 1995 Nederlands recht met afstudeerrichting Straf(proces)recht aan de Universiteit van Tilburg en studeerde cum laude af. Hij promoveerde in 2003 aan diezelfde universiteit op de dissertatie: "Heropening van procedures na veroordelingen door het EHRM. Over redres van schendingen van het EVRM in de afgesloten strafzaken alsook afgesloten civiele en bestuurszaken." Zijn expertise betreft het Nederlandse straf(proces)recht, strafrechtelijke ontwikkelingen binnen de Europese Unie en de rechten van de mens in het Europese en internationale recht. De hoogleraar Rechten van de Mens doet onderzoek naar de ontwikkeling van het recht van de toezichtmechanismen en naar de betekenis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens voor andere rechtsstelsels en voor het rechtsdenken van Nederland en andere lidstaten op diverse deelterreinen (variërend van godsdienstvrijheid tot de eerlijkheid van processen tot de journalistieke vrijheid van informatiestromen). De doorwerking van internationale mensenrechten in het nationale recht vormen daarbij een kernaandachtspunt. Voorts wordt gekeken hoe mensenrechten een impuls geven voor internationale organen, staten en non-gouvernementele organisaties. Actuele thema's: transities na mensenrechtelijke tragedies, humanitaire interventies en humanitair oorlogsrecht. De leeropdracht is ondergebracht in het centrum Staat en Recht.

Sinds 2004 is mr.dr. P.H. van Kempen plaatsvervangend rechter te 's Hertogenbosch. Hij is onder meer redacteur van het NJCM-bulletin, Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Rechtsvergelijking.