Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Meer geld nodig voor armste ontwikkelingslanden Armen betalen prijs klimaatverandering

Amsterdam, 6 april 2007 - Milieudefensie vindt dat de belangen van ontwikkelingslanden centraler moeten komen te staan in het internationale klimaatbeleid. Ook zullen de allerarmsten meer moeten gaan profiteren van de bestaande klimaatfondsen. Alleen zo kan de groeiende CO2-uitstoot worden afgeremd en kunnen ontwikkelingslanden zich wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het vandaag verschenen tweede IPCC-klimaatrapport laat zien dat ontwikkelingslanden het hardst zullen worden getroffen door klimaatverandering.

Volgens Milieudefensie moeten Westerse landen veel meer geld beschikbaar stellen aan ontwikkelingslanden om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Donald Pols, campagneleider Klimaat en Energie: 'De armste landen zitten nu met de gebakken peren, terwijl ze het klimaatprobleem niet hebben veroorzaakt. Ze mogen niet langer meer worden afscheept met een fooi.'

Milieudefensie wil dat klimaatfondsen uit het Kyoto-verdrag, met name het zogeheten Clean Development Mechanism, worden omgevormd zodat ook de armste landen hiervan kunnen profiteren. Pols: 'Afrika krijgt nu slechts 5 procent van de CDM-fondsen. Als met dit geld ook duurzame energieprojecten gefinancierd zullen worden, kunnen de armste landen zich op een klimaatvriendelijke manier ontwikkelen. Het voorkomen van CO2-uitstoot is veel effectiever dan achteraf de troep opruimen.'

Uit het IPCC-rapport van de Verenigde Naties blijkt dat klimaatverandering in de armste en meest kwetsbare ontwikkelingslanden zal leiden tot meer ondervoeding en ziektes en meer slachtoffers door overstromingen, stormen, droogtes en (bos)branden.

Momenteel zijn er binnen het internationale klimaatbeleid twee fondsen beschikbaar voor de ontwikkelingslanden. Het Adaptatiefonds financiert maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, maar is door politiek geharrewar nog niet operationeel. Het andere fonds, het Clean Development Mechanism, richt zich op het terugdringen van de bestaande CO2-uitstoot in ontwikkelingslanden. CDM richt zich nu nog op het verminderen van de bestaande CO2-uitstoot in ontwikkelingslanden, vaak afkomstig van vervuilende industrieën. Maar door het ontbreken van industrie vallen de armste landen hierdoor buiten de boot en komt driekwart van het geld terecht in Brazilië, China en India.