Klassiek circus neemt het op tegen dierenactivisten


06.04.2007 / 06:49 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ned. centrum voor volkscultuur

Ned. centrum voor volkscultuur

http://www.volkscultuur.nl

Dierenverbod: einde van klassiek circus

In de politiek gaan stemmen op om circussen met dieren te verbieden. Circussen zouden hun dieren slecht huisvesten, mishandelen en belachelijk maken. Argumenten die totaal niet van toepassing zijn op de Nederlandse circuswereld. Om dit aan te tonen organiseert de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) i.s.m. het Breed Overleg Circusdieren (BOC) en de European Circus Association (ECA) woensdag 11 april een persconferentie in de piste van Circus Herman Renz. Ook een dressuurdemonstratie met leeuwen, paarden en zeeleeuwen maakt daarvan onderdeel uit.

De circuswereld is het zat. De afgelopen maanden is uitgebreid campagne gevoerd tegen het klassieke circus met dieren. Ook enkele politici spraken zich uit tegen het circus, zelfs zonder ooit contact met dierenleraren in Nederlandse circussen te hebben gehad. Wij vinden dat onacceptabel. Bovendien komt juist voor de dieren het hooggeëerd publiek naar de tent. Daarom is het nu tijd voor een weerwoord uit de wereld van het circus: deskundigen die vanuit de praktijk weten waarover ze praten. Woensdag 11 april vindt in de piste van Circus Herman Renz in Breda een persconferentie plaats waarbij vertegenwoordigers van zowel de Nederlandse als Europese circuswereld zich uitspreken over de onterechte manier waarop de circusbranche nu wordt aangevallen. Bovendien zal een dressuurdemonstratie met leeuwen, paarden en zeeleeuwen gegeven worden en is er gelegenheid om de verblijven van de dieren te bekijken. In het circus wordt dierenwelzijn met een hoofdletter geschreven, de trainingsmethodes zijn diervriendelijk en acts met vierbenige artiesten in Nederlandse circussen dwingen respect af voor hun intelligentie en schoonheid. Het verbieden van circusdieren levert op geen enkele wijze een bijdrage aan hun welzijn. Regelgeving doet dat wel en dat is dan ook waar de circuswereld zich voor inzet. Liefst op Europees niveau. Verbieden is geen oplossing en bovendien onnodig. Wij betreuren het ten zeerste dat politici zich zo eenvoudig achter standpunten van activisten scharen zonder zich eerst goed van de situatie op de hoogte te stellen. Als deze trend zich doorzet dan betekent dat het einde van een cultuurvorm waaraan jaarlijks alleen al in Nederland meer dan een miljoen mensen veel plezier beleven.

De persconferentie / dressuurdemonstratie vindt op woensdag 11 april plaats bij Circus Herman Renz in Breda. De bijeenkomst . in de piste van het circus - begint om 10.30 uur en duurt tot 12.00 uur. Het circus staat op het Chasséveld (een routebeschrijving vindt u als bijlage bij dit persbericht). Voorafgaand aan de dressuurdemonstratie vindt een inleiding plaats door drs. Gerrit Reus (voorzitter van de VNCO) en dompteur Tom Dieck senior. Verder zijn aanwezig Arie Oudenes (directeur European Circus Association), Hans Martens (directeur van het Staatscircus van Moskou . Holiday) en Robert Ronday (directielid Circus Herman Renz). Vanzelfsprekend is er gelegenheid tot het stellen van vragen na afloop van de bijeenkomst.


Noot voor de redactie (