Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

6 april 2007

Unieke samenwerking maakt Noord- en Oost-Gelderland nog veiliger

De regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland, het Openbaar Ministerie en de 22 regiogemeenten gaan bij de aanpak van acht veiligheidsthema's en bij de ontwikkeling van het veiligheidsbeleid intensief samenwerken om de veiligheid in de regio merkbaar te verbeteren. Op vijf april heeft het Regionaal College van Noord- en Oost-Gelderland ingestemd met de praktijkagenda welke de leidraad vormt voor de activiteiten van NOG Veiliger in 2007. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunt het project dat de naam NOG Veiliger heeft gekregen.

NOG Veiliger is het initiatief van het regionaal college dat wordt gevormd door de 22 burgemeesters uit de regio, de korpschef en de hoofdofficier van justitie. De acht veiligheidsthema's zijn: jeugdoverlast, veelplegers, verkeersveiligheid, huiselijk geweld, fietsendiefstal, nazorg ex- gedetineerden, alcoholmatiging en uitgaansgeweld. Elk district in de regio (Noordwest-Veluwe, Apeldoorn, IJsselstreek en Achterhoek) maakt voor twee van de acht thema's een plan van aanpak. Deze aanpak moet bruikbaar zijn voor de andere districten, waardoor niet elke gemeente `het wiel' rondom elk thema opnieuw hoeft uit te vinden.

Daarnaast gaat het project NOG Veiliger zorgen voor een goede onderlinge afstemming van beleidscycli zodat de plannen en besluitvormingstrajecten elkaar versterken. Dit is een verbetering van de huidige situatie waarin gemeenten, politie en OM afzonderlijk van elkaar beleidsplannen opstellen. Elk beleidsplan heeft een eigen planning en besluitvormingstraject. Nog dit najaar presenteren de gemeenten onderling hun veiligheidsplannen om van elkaars sterke punten te leren en gezamenlijk verbeteringen in het veiligheidsbeleid door te voeren.

Start NOG Veiliger
Het project NOG Veiliger is vrijdag 9 maart tijdens een ambitiebijeenkomst met gemeenten, politie en veiligheidspartners van start gegaan. Samenwerking is het kernwoord van het project. De portefeuillehouder van het project, Hein Bloemen (burgemeester gemeente Berkelland), spoorde de aanwezigen aan te werken aan de onderlinge samenwerking. "Denk hierbij in oplossingen in plaats van problemen", was zijn hartenkreet. Hij pleitte er voor de plannen zo te maken dat ze onderling goed vergelijkbaar zijn. "De bijdrage van de verschillende partners moet uniform op tafel komen. Dan is een goede onderlinge afstemming van wensen en informatie echt een stap dichter bij."

Op basis van resultaten van deze dag heeft het projectbureau van NOG Veiliger de Praktijkagenda opgesteld die op 5 april door het Regionaal College is goedgekeurd. Nog Veiliger is formeel een project van het Regionaal College van de regio Noord- en Oost Gelderland. Het project loopt van 1 januari tot 31 december 2007.