Provincie Gelderland


---


|                                            |Nr.   |2007-199       |
|                                            |Arnhem|6 april 2007   |
|                                            |,     |               |
COALITIE VAN CDA, PVDA EN CHRISTENUNIE INVESTEERT IN EEN SOCIAAL EN DUURZAAM GELDERLAND

Uitvoering, sociale samenhang, duurzaamheid en samenwerken zijn de kernbegrippen in het coalitieakkoord dat CDA, PvdA en ChristenUnie hebben gesloten. In het bestuursakkoord voor de jaren 2007- 2011 met als titel "Gelderland maakt het verschil" geven de coalitiepartners aan waar ze in de uitvoering van het provinciale beleid accenten willen leggen, waar ze voor Gelderland het verschil kunnen maken. Het akkoord is gebaseerd op vier pijlers, die onderling sterk samenhangen: daadkrachtig partnerschap, sociale samenhang, duurzame leefomgeving en verbinden door mobiliteit. Met deze keuzes denkt de coalitie de provincie als democratisch gekozen bestuur weer zichtbaar, herkenbaar en aanspreekbaar te maken voor de inwoners van Gelderland. Voor de realisatie van de ambities die in het akkoord staan, trekt de coalitie een extra investering uit van ruim een kwart miljard euro voor de komende vier jaar.

Daadkrachtig partnerschap
Met de steden en regio's gaat de provincie contracten afsluiten, waarin de uitvoering van de provinciale plannen en van gemeentelijke plannen, voor zover die passen binnen de ambities van de provincie, wordt vastgelegd. Hierbij focust de coalitie op de sociale samenhang op wijkniveau in de steden. Op regionaal niveau ligt het accent op de samenwerking en bestuurlijke solidariteit tussen gemeenten. In de komende periode is voor acht sleutelprojecten gekozen, die van provinciaal belang zijn en de centrumfunctie van de steden versterken. De geselecteerde sleutelprojecten zijn: de Kanaalzone in Apeldoorn, Rijnboog in Arnhem, de Schil in Doetinchem, Ede-Oost in Ede, Waterfront in Harderwijk, Koers West in Nijmegen, Waalfront in Tiel en de IJsselsprong bij Zutphen. Voor deze sleutelprojecten zet de coalitie E 120 miljoen in voor de periode 2007-2017. Voor de periode 2007-2011 wordt uit dit budget E 50 miljoen uitgetrokken.

Sociale samenhang
Binnen de pijler sociale samenhang richt de coalitie zich met name op het bevorderen van de sociale samenhang op wijk- en buurtniveau in steden en dorpen. Hierbij kiest de provincie voor een nadrukkelijke samenwerking met en ondersteuning van de gemeenten. Ook de Jeugdzorg blijft een belangrijk aandachtspunt. Nieuw is dat de provincie de nadruk ook gaat leggen op de preventie (voorkomen dat jongeren in aanraking komen met jeugdzorg) en de nazorg. Doel is om op deze manier een complete aanpak te realiseren van preventie - jeugdzorg - nazorg. Duurzame leefomgeving
Binnen de pijler duurzame leefomgeving staat onder andere het klimaatvraagstuk centraal. Zo gaat de provincie actief maatregelen nemen op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. De coalitie wil 5% van het NUON-dividend (geraamd op E 14 miljoen voor de komende vier jaar) inzetten voor klimaatvriendelijk en energiezuinig beleid. Verder wil de coalitie duidelijk verantwoordelijkheid nemen om zuinig om te gaan met de schaarse ruimte. In dat verband geeft zij prioriteit aan herstructurering. Dit geldt zowel voor woningbouwlocaties als bedrijventerreinen en de glastuinbouwgebieden.

Verbinden door mobiliteit
Naast de investeringen in de kwaliteitsverbetering van het openbaar vervoer wordt de komende vier jaar meer accent gelegd op het fietsbeleid. Verder kenmerkt deze pijler zich door een aantal duidelijke keuzen in het aanleggen van nieuwe wegen. Voor de rondweg Voorthuizen wordt gekozen voor de westelijke variant. Voor Putten wordt afgezien van de aanleg van een rondweg, maar is de keuze gemaakt voor verkeersmaatregelen die de kern van Putten verkeersluwer moeten maken.

Financiën
De financiële investering voor de ambities die in het coalitieakkoord staan, bedragen bij elkaar E 263 miljoen. De dekking hiervoor wordt de komende 4 jaar in de eerste plaats gevonden in de ruimte binnen het normale provinciale huishoudboekje en anderzijds in het te verwachten NUON-dividend.

College van Gedeputeerde Staten
De coalitie stelt voor 6 gedeputeerden te benoemen in het College van Gedeputeerde Staten: 3 vanuit het CDA, 2 vanuit de PvdA en 1 vanuit de ChristenUnie. Het CDA draagt als kandidaten voor Theo Peters, Hans Esmeijer en Marijke van Haaren; alle drie hebben de afgelopen periode ook deel uitgemaakt van het College. De PvdA draagt zittend gedeputeerde Harry Keereweer voor en Co Verdaas, voormalig Tweede Kamerlid. De ChristenUnie ten slotte draagt Annelies van der Kolk, voormalig fractievoorzitter, voor als gedeputeerde.

Portefeuilleverdeling
Het voorstel voor de portefeuilleverdeling onder de gedeputeerden is als volgt: Theo Peters: Woonbeleid, Regionale SamenwerkingsProgramma's bestaande uit: Regiocontracten, Grote Stedenbeleid en sleutelprojecten en Kleine Stedenbeleid. Algemeen Bestuur, Financiën en de Nieuwbouw provinciale huisvesting. Hans Esmeijer: Jeugd en Gezin, Zorg en Welzijn, Cultuur, Sport en Regie Handhaving. Marijke van Haaren: Weginfrastructuur, Openbaar Vervoer, Fietsbeleid en Economische Zaken. Harry Keereweer: Landelijk Gebied, Kleine kernen, Water, Aandeelhouderschappen en IPO Bestuur. Co Verdaas: Ruimtelijke Ordening, Omgevingsvergunningen, Onderwijs-Arbeidsmarkt, Ontgrondingen en Buitenlandse betrekkingen. Annelies van der Kolk: Klimaat en Milieu, Cultuurhistorie, Recreatie en Toerisme, Communicatie, Personeel en Organisatie, Facilitair Bedrijf en Gemeentefinanciën.

Provinciale Statenvergadering
Woensdag 11 april debatteren Provinciale Staten over het coalitieakkoord en benoemen zij de gedeputeerden. De Statenvergadering begint om 10 uur en is ook te volgen via www.gelderland.nl/statenlive.

Coalitievormingsproces
De vorming van de coalitie heeft exact vier weken geduurd. Direct na de verkiezingen op 7 maart heeft Theo Peters, fractievoorzitter van de grootste politieke partij het CDA, het initiatief genomen voor een eerste overleg met alle partijen op 9 maart. Een week later, na 3 openbare onderhandelingsbesprekingen, was duidelijk dat de beoogde coalitie gevormd zou worden door CDA, PvdA en ChristenUnie. Deze drie partijen hebben daarna in beslotenheid de onderhandelingen over een bestuursakkoord en de vorming van het College van Gedeputeerde Staten gevoerd. Het onderhandelingsteam bestond uit Theo Peters en Ria Aartsen van het CDA, Corina van der Valk en Harry Keereweer van de PvdA en Annelies van der Kolk en Martin Schuurman van de ChristenUnie. Paul Peters (voorzitter van CDA Gelderland) trad op als onafhankelijk voorzitter van het onderhandelingsteam.



Provincie Gelderland