Hulpverlening Gelderland Midden




Code Droog is van kracht

Situatie:
Het is erg droog in de natuurgebieden. Ook al is er ontheffing op het stookverbod verleend, toch mag er niet meer gestookt worden binnen de gemeenten die bij het Veluwemassief horen. Daarnaast worden - afhankelijk van de plaats en de risicos van het natuurgebied - extra eisen gesteld aan kookvuren en sfeervuren:

* Kookvuren met vaste brandstoffen (zoals hout en houtskool) zijn in natuurbrandgevaarlijke gebieden niet toegestaan vanwege het gevaar van vliegvuur. Vliegvuur bestaat uit vonken die met de wind over grote afstand meegevoerd kunnen worden. In de overige gebieden mogen alleen op hiervoor geprepareerde plaatsen kookvuren gemaakt worden.

* Vuurkorven, vuurwerk, sfeerfakkels etc. zijn in natuurbrandgevaarlijke gebieden niet toegestaan.
* Overige kookvuren zijn op veilige plaatsen toegestaan, mits een blusmiddel, zoals een tuinslang of blusapparaat, bij de hand is.
* Andere vormen van open vuur in de natuurgebieden zijn niet toegestaan.

* Parkeren in de vrije natuur moet worden vermeden, omdat bijvoorbeeld een hete katalysator gras en heide kan doen ontbranden. Daar waar parkeerplaatsen in de vrije natuur zijn aangelegd, moet de begroeiing kort zijn.

Bij roken in de natuur is extra voorzichtigheid geboden, vooral op de plaats waar de peuk uitgemaakt of weggegooid wordt. Iemand die brand veroorzaakt, kán aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen.

Wat moet u doen bij brand:

* bel 112

* geef in de melding zo nauwkeurig mogelijk de plaats aan en vertel wat er aan de hand is

* verlaat het gebied

* informeer de hulpdiensten op een veilige plaats
* volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op

Wat doet de brandweer in deze situatie:
De brandweer is extra waakzaam. Vaak worden overdag verkenningsvliegtuigen ingezet met naast de piloot een brandweermedewerker om de natuurgebieden vanuit de lucht te controleren. Daarnaast rukt de brandweer bij een brandmelding extra versterkt uit. Als het verkenningsvliegtuig in de lucht is, loodst die de brandweervoertuigen naar de plaats van de brand

De gegevens op deze site hebben een informatief karakter. Brandweerdeskundigen kunnen andere besluiten nemen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de gepresenteerde gegevens. Juridisch gelden altijd de algemene plaatselijke gemeentelijke verordeningen.