Aviko en AEPEX realiseren belangrijke voordelen met ERP-Shop Floor integratie


Verticale Integratie

STEENDEREN, 20070406 -- Het project "Verticale Integratie" raakt het hart van de primaire bedrijfsprocessen van Aviko. Gedurende het project is een volledige fabriek vernieuwd en zijn de SCADA en PLC systemen vervangen. Tevens is er een nieuw Manufacturing Execution System (MES) in gebruik genomen. De inrichting van de processen en van SAP is hier parallel op aangepast.

De recepturen en de juiste instellingen voor de productiemachines worden in SAP onderhouden. Tevens worden van de aardappelbatches de keurgegevens in SAP vastgelegd. Via SAP Exchange Infrastructure 3.0 (SAP XI) worden deze gegevens doorgestuurd naar de MES laag, welke deze vervolgens interfaced naar het SCADA systeem. SCADA zorgt voor de vertaling van deze gegevens naar de PLC's die de productiemachines aansturen. Het SCADA systeem wordt ook gebruikt voor het monitoren van het productieproces.

Gedurende het productieproces worden er continue gegevens naar SAP gestuurd via SAP XI: goederenafgiftes, terugmeldingen, kwaliteitsgegevens en productie-opboekingen. Dit gebeurt `real time'. Zowel in MES als in SAP XI en SAP R/3 worden deze berichtenstromen gemonitored. Met name SAP XI is hier een belangrijke spil in het web, omdat hier alle stromen tezamen komen. Niet alleen van productie maar ook vanuit de verkoop, magazijn- en distributieprocessen.

Gedurende het project is er veel tijd gestoken in overleg over datastructuren, monitoring, buffering en locking van gegevens in de verschillende systemen. Tevens is er sprake geweest van een uitgebreide testfase, waarin alle scenario's en berichten zijn doorgetest (inclusief uitzonderingen). AEPEX was tijdens het project verantwoordelijk voor zowel de SAP R/3 aanpassingen als de inrichting van SAP XI. De specialismen Logistieke Executie en Integratie waar AEPEX om bekend staat hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Door het veelvuldige overleg, de juiste mix van door Aviko en AEPEX ingebrachte kennis en het uitgebreide testwerk, is het project succesvol live gegaan. Nu het project live is, is er sprake van ongeveer 80.000 berichten per week.

Voordelen voor Aviko
De implementatie van Verticale Integratie heeft Aviko de volgende voordelen opgeleverd:
* Veel minder handmatige handelingen in systemen;
* Significante vermindering in foutkans van gegevens;
* Reductie van grondstof, energie, onderhoud en loonkosten;
* Geen dubbele gegevensopslag;
* Integratie van verschillende fabrieken;
* In fabriek minder op papier, meer op monitor;
* Mogelijkheid om procesgegevens te analyseren;
* Betere integratie tussen de verschillende onderdelen van het proces (bijvoorbeeld: lijninstellingen op basis van keuringsresultaten grondstofaanvoer).

"Creating value from Potatoes"
Dat is de missie van Aviko, toonaangevend producent van aardappelproducten. Het bedrijf behoort tot de wereldwijde top vier binnen de aardappelverwerkende industrie. Het bedrijf heeft zeven productievestigingen, ruim 1.200 medewerkers en meer dan 3.000 klanten. Naast productievestigingen in Nederland en Duitsland heeft Aviko verkoopkantoren in diverse Europese landen en in Brazilië.

Aviko is onderdeel van Royal Cosun. Cosun heeft de ambitie en de middelen om de leidende Europese marktpositie van Aviko verder uit te bouwen. Cosun is een grote coöperatieve onderneming met een geconsolideerde omzet van ruim 1,1 miljard Euro en circa 4.700 medewerkers.

Over AEPEX
AEPEX Business Consultants is een allround SAP dienstverlener met kwaliteit en innovatie hoog in haar vaandel. AEPEX heeft ervaring in advisering, implementatie en beheer rondom vrijwel alle SAP oplossingen. Bij AEPEX zijn circa 100 consultants werkzaam, waarvan een groot deel gespecialiseerd is in Logistieke en Supply Chain integratie.

Meer weten?
Aviko
Contactpersoon: Dhr. Kees Jansen, ICT Manager
Telefoon: +31-575-458200
E-Mail: k.jansen@aviko.nl

AEPEX
Contactpersoon: Dhr. Gordon Vink, Partner
Telefoon: +31-183-693737
E-Mail: gvink@aegrp.com