Ingezonden persbericht


Peter Greenaway als VJ in nieuwe Limburgzaal van Theater Heerlen

In de nog in aanbouw zijnde LIMBURGzaal van Theater Heerlen vindt vrijdag 6 april een optreden plaats van Peter Greenaway samen met DJ Radar onder de titel The Tulse Luper VJ Performance. Het optreden van Peter Greenaway als VJ was oorspronkelijk gepland tijdens het Heerlense festival Cultura Nova, vorige zomer en is uitgesteld naar 6 april aanstaande, aanvang 20.30 uur.

Parkstad Limburg Theaters is in de afrondende fase van de verbouwing en nieuwbouw van Theater Heerlen. Het optreden van Peter Greenaway met DJ Radar wordt de allereerste voorstelling die in de nieuwe LIMBURGzaal plaats heeft. De zaal is nog niet helemaal af, maar dat vindt Peter Greenaway juist extra bij zijn performance passen.

Onlangs oogstte Greenaway veel succes met zijn programma tijdens het Londense festival Optronica. Het betrof de première van The Tulse Luper VJ Performance in Groot Brittannië.

De vermaarde filmregisseur Peter Greenaway, bekend van o.a. The Pillow Book, The Cook The Thief His Wife And Her Lover, Prospero's books and The Tulse Luper Suitcases, presenteert in Heerlen The Tulse Luper VJ performance. Samen met DJ Radar staat Peter Greenaway live op het podium als VJ! Een enorm Touchscreen- plasmascherm maakt het Greenaway mogelijk om op de muziek die DJ Radar produceert, filmbeelden in voortdurend wisselende samenstelling op een zestal videoschermen tegelijk te laten zien. Een 'Real time Image'-regisseur. Live Cinema op zijn best!

Peter Greenaway heeft voor zijn VJ-performances meer dan achthonderd zogenaamde loops opgeslagen in zijn touchscreen-tafel. Alle scènes staan als bevroren beeldjes op het grote scherm, zodat hij ze live door elkaar heen kan mixen en op enorme schermen kan projecteren. Hoe het er uiteindelijk uitziet, is altijd anders en hangt helemaal af van zijn keuzes én de wisselwerking met de Amsterdamse dj Radar. Radar mixt tijdens de optredens obscure elektro en acid met de filmmuziek die onder andere de Servische componist Borut Krzisnik maakte.

Greenaway, is geboren in Newport, Wales in 1942, is voornamelijk bekend als cineast maar treedt naast zijn activiteiten als filmmaker ook met enige regelmaat op als gastcurator, kunstenaar, schilder, schrijver, theatermaker, componist, documentairemaker en filmcriticus. Voor het theater maakt hij experimentele opera's. Met zijn ultieme oog voor cinematografie en zijn energieke benadering heeft Peter Greenaway in korte tijd respect afgedwongen van de beste VJs ter wereld. Greenaway zorgt voor een totaal nieuwe ervaring bij het publiek.

Dj Radar is zeker geen onbekende in de muziekwereld. Voordat hij zijn DJ carrière startte in 1994 was hij roadmanager van muzikanten als Maceo Parker, Eddie Harris en George Clinton. Dj Radar is een echte freak op muziekgebied.

Plug in in de energie van de dance-scene met The Tulse Luper VJ Performance

De Volkskrant naar aanleiding van een optreden van Greenaway op het Holland Festival 2006 met het op De Nachtwacht geënte Nightwatching: 'In vijf minuten ondergaat De Nachtwacht een spectaculaire transformatie - de voorstelling beweegt, stroomt, regent, vlamt en ademt... ...Een Jongensdroom...'.

Kaarten voor de voorstelling van Peter Greenaway & DJ Radar op vrijdag 6 april zijn à 15,-- euro verkrijgbaar bij de kassa van Parkstad Limburg Theaters
tel: ++31 (0)45 5716607 of via www.parkstadlimburgtheaters.nl